Διεθνή

Σκληρό «μπρα ντε φερ» στην ΕΚΤ: 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ ή «πάγωμα»

Στη σκιά του κινδύνου για αποπληθωρισμό η απόφαση στο ραντεβού της Φρανκφούρτης 13 και 14 Σεπτεμβρίου

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, μια απόφαση που αποδεικνύεται πολύ δύσκολη.

Φαίνεται πιθανό ότι η δυναμική της συνάντησης στη Φρανκφούρτη θα καθορίσει εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν μια 10η διαδοχική αύξηση στο κόστος δανεισμού ή θα επιλέξουν να σταματήσουν, στέλνοντας όμως παράλληλα, «γερακίσιο» μήνυμα.

Ενώ η απόφαση είναι η πιο δύσκολη από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, οι επενδυτές δεν πείθονται εύκολα ότι επίκειται μια ακόμα κίνηση. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, σε συνέντευξή του την Τετάρτη, επεσήμανε ότι οι αγορές «ίσως» υποτιμούσαν την προοπτική μιας αύξησης.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι αν ο πληθωρισμός -που παραμένει ακόμα πάνω από το 5%- μπορεί να επιβραδυνθεί οριστικά χωρίς περισσότερη σύσφιξη, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων της αδυναμίας της οικονομίας της ευρωζώνης και της καθυστέρησης με την οποία εμφανίζεται το αντίκτυπο από τις αυξήσεις.

Μια δυσοίωνη προοπτική που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν ήδη τον Ιούλιο είναι ότι τόσο η ασθενής ανάπτυξη, όσο και τα επίμονα κέρδη στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα την Πέμπτη, είναι πιθανό η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ να θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα πολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό και αυτό ίσως να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να βεβαιωθεί ότι η δουλειά θα ολοκληρωθεί, επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu