Διεθνή

Σόλομον (Goldman Sachs): Δεν βλέπει μείωση επιτοκίων από τη Fed

«Εξακολουθώ να μην περιμένω να μειωθούν τα επιτόκια» δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Boston College

Μικρό καλάθι κρατά ο Ντέιβιντ Σόλομον για τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Ο CEO της Goldman Sachs, όπως μετέδωσε το Bloomberg, δεν περιμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σύντομα σε μείωση επιτοκίων, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχτεί πιο ανθεκτική, με ώθηση από τις κυβερνητικές δαπάνες.

«Εξακολουθώ να μην περιμένω να μειωθούν τα επιτόκια» δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Boston College. Και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης βοήθησαν επίσης την οικονομία να είναι πιο ανθεκτική στη νομισματική σύσφιξη της Fed». Ωστόσο, ο καταναλωτής -όπως είπε- αρχίζει να αισθάνεται το «τσίμπημα» από τις υψηλότερες τιμές, δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη έκθεση κερδών της McDonald’s που δείχνει ότι οι πελάτες της διάσημης αλυσίδας fast food αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους λόγω περιορισμένης αγοραστικής δύναμης.

«Αν μιλάτε με CEO επιχειρήσεων, που ασχολούνται πραγματικά με αυτό που θα ονομάσω το κέντρο της αμερικανικής οικονομίας, αυτές οι εταιρείες έχουν αρχίσει να βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών» συνέχισε. Και υπογράμμισε: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ονομαστικός. Είναι σωρευτικός, και έτσι τα πάντα είναι πιο ακριβά. Αρχίζετε να βλέπετε τον καταναλωτή, τον μέσο Αμερικανό, να το αισθάνεται αυτό».

Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αυξάνει τον κίνδυνο μιας «πραγματικής και αισθητής επιβράδυνσης σε σύγκριση με έξι μήνες πριν» προειδοποίησε, εστιάζοντας παράλληλα στη γεωπολιτική αστάθεια και υπογραμμίζοντας ότι είναι μια κατάσταση που «οι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν (με αυτήν) για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τον Απρίλιο σε έκθεσή της η Goldman Sachs είχε κατεβάσει σε δύο τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed εντός του 2024, με την πρώτη κίνηση τον Ιούλιο και τη δεύτερη τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με το νέο σήμα Πάουελ στις αγορές, χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες για το πότε τελικά θα έρθει η «επόμενη» ημέρα στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu