Επιχειρήσεις

SOS από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά για το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Πακέτο οκτώ προτάσεων σε υπουργεία και ΑΑΔΕ για τη μείωση των διοικητικών βαρών στις ΜμΕ

Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεσμικών προτάσεων, για τη μείωση του διοικητικού και οικονομικού βάρους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Ο Σύλλογος, επισημαίνει, ότι “ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα και αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η συνεχής προσθήκη νέων φορολογικών, τραπεζικών, ψηφιακών, εργασιακών και κανονιστικών υποχρεώσεων έχει διαμορφώσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης, το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την επιστολή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει, μεταξύ άλλων:

●Θεσμοθέτηση Εκτίμησης Κόστους Συμμόρφωσης πριν από κάθε νέα υποχρέωση.

●Καθιέρωση SME Test για όλα τα νομοσχέδια που επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

●Εφαρμογή της αρχής «Once Only» και δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Επιχειρήσεων.

● Θεσμοθέτηση πλαισίου «Safe Harbour» σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας των κρατικών πληροφοριακών συστημάτων.

● Φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις ψηφιακής συμμόρφωσης.

● Εξορθολογισμό των τραπεζικών χρεώσεων.

● Δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Κόστους Συμμόρφωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Θέσπιση κανόνων διαφάνειας στις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με υποχρέωση σαφούς δημοσιοποίησης της μεθοδολογίας τιμολόγησης και αξιολόγηση της αναλογικότητας των χρεώσεων μεταξύ λιανικής και χονδρικής.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις δεν ζητούν λιγότερους κανόνες. Ζητούν καλύτερους κανόνες. Ζητούν ένα κράτος που θα σχεδιάζει τις μεταρρυθμίσεις με γνώμονα όχι μόνο το δημοσιονομικό όφελος, αλλά και το πραγματικό κόστος που αυτές δημιουργούν για την αγορά. Η μείωση του κόστους συμμόρφωσης αποτελεί σήμερα προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu