Η μακροβιότερη απεργία στη Σουηδία από μηχανικούς που δουλεύουν στα συνεργεία της Τesla, οι οποίοι απαιτούν συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η απεργία των μηχανικών αυτοκινήτων που εργάζονται στα συνεργεία της Tesla στη Σουηδία έχει εξελιχθεί στη μακροβιότερη εργατική σύγκρουση της σύγχρονης σουηδικής ιστορίας. Ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου 2023, όταν το βιομηχανικό συνδικάτο IF Metall προχώρησε σε στάση εργασίας απαιτώντας να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, βασικός πυλώνας του σουηδικού εργασιακού μοντέλου. Η Tesla έως σήμερα αρνείται να δεσμευθεί σε συλλογική διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι ήδη προσφέρει όρους ίσους ή καλύτερους.
Η σύγκρουση γρήγορα ξεπέρασε τα όρια των συνεργείων. lιμενεργάτες μπλόκαραν εκφορτώσεις- φορτώσεις οχημάτων Tesla στα σουηδικά λιμάνια, ενώ εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία σταμάτησαν τη διανομή πινακίδων κυκλοφορίας και αλληλογραφίας προς την εταιρεία στο πλαίσιο απεργιακής αλληλεγγύης. Τα δικαστήρια επανειλημμένα έκριναν ότι η ταχυδρομική υπηρεσία δεν υποχρεούται να παραδώσει πινακίδες στην Tesla όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις.
Παρά τις πιέσεις, η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί με παρακάμψεις (π.χ. οι πελάτες να παραλαμβάνουν οι ίδιοι πινακίδες), ενώ η διαμάχη απέκτησε ξεκάθαρα συμβολικό χαρακτήρα για το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα. Το Σεπτέμβριο εφέτος, το Εθνικό Γραφείο Διαμεσολάβησης (Medlingsinstitutet) ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια μεσολάβησης, επιβεβαιώνοντας πως οι δύο πλευρές παραμένουν «πολύ μακριά». Έκτοτε, η IF Metall προαναγγέλλει κλιμάκωση με νέες στοχευμένες ενέργειες και συνέχιση των μέτρων αλληλεγγύης από άλλα σωματεία.
Συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες στην Ευρώπη μιλούν ήδη για τη «μακρύτερη απεργία της σύγχρονης εποχής» στη Σουηδία, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας ξεκίνησε από τους μηχανικούς των συνεργείων και στηρίχθηκε από καθαριστές, ηλεκτρολόγους και εργαζόμενους σε logistics.
Για την IF Metall, το διακύβευμα είναι «η υπεράσπιση του σουηδικού μοντέλου»· για την Tesla, η διατήρηση μιας παγκόσμιας γραμμής άρνησης στις συλλογικές συμβάσεις.
Με τη διαμεσολάβηση να έχει τερματιστεί και τις θέσεις να παραμένουν αμετακίνητες, όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση θα συνεχίσει να δοκιμάζει αντοχές, οικονομικές και πολιτικές και θα λειτουργεί ως τεστ για το κατά πόσο μια πολυεθνική μπορεί να δρα «εκτός» συλλογικών συμβάσεων στη Σουηδία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες οικοδομικές άδειες
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,04%, στα 1,1641 δολάρια
- ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 2,020 δισ. ευρώ τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο, από 151 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο
- ΗΠΑ: “Καταλήξαμε σε μια τελική συμφωνία για το TikTok”, δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ
- Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης για “πολιτική κατασκοπεία” εις βάρος του ήδη φυλακισμένου Ιμάμογλου
- Ανδρουλάκης: Ξανά στη Βουλή η ερώτηση για ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος
- Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη Βουλγαρία με την ένταξή της στο ευρώ»
- Hλεκτρικός «Μοναστηράκι»: Σοβαρό πρόβλημα στατικότητας στον μεταλλικό σκελετό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








