Η μη καταβολή των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί από τον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ , «ο Standard & Poor’s δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘SD’» (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεοκοπία) ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC), διευκρίνισε ο οίκος.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές», επιχειρηματολογεί ο S&P.
Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις , την πρώτη, ύψους 3,45 δισεκ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ρωσία: Η αποστολή Tomahawk στην Ουκρανία δεν θα βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου
- Κάρνεϊ: Σημείο καμπής συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις σχέσεις Καναδά – Κίνας
- Τουρκία: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο
- Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή, 2/11 ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών
- Ιταλία: Πιθανή αύξηση της φορολογίας στις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης
- Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα 1/11 η νέα Αμερικανίδα πρέσβης
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 7 Νοεμβρίου
- Γεωργιάδης: Αφορολόγητες οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες στο Μάτι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








