Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, αυξήθηκε σε 52,2 τον Οκτώβριο από 51,2 τον Σεπτέμβριο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, καθώς οι εταιρείες έλαβαν νέες παραγγελίες με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης κέρδισε δυναμική στην αρχή του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB Flash Eurozone, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε σε 52,2 τον Οκτώβριο από 51,2 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τον δέκατο συνεχόμενο μήνα επέκτασης και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters για πτώση στο 51,0.
Οι τιμές του PMI πάνω από 50,0 υποδηλώνουν αύξηση της δραστηριότητας.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών οδήγησε την επέκταση, με τον δείκτη PMI να ανεβαίνει από 51,3 τον Σεπτέμβριο σε 52,6, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 51,1.
Η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε οριακά, φτάνοντας τα 51,1 από 50,9 τον προηγούμενο μήνα, αν και ο δείκτης PMI του τομέα παρέμεινε στα 50,0, ανεβαίνοντας από τα 49,8 του Σεπτεμβρίου, καλύτερα από την αναμενόμενη σταθερότητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Play Video
Η απασχόληση επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης τον Οκτώβριο μετά τη μικρή μείωση του Σεπτεμβρίου, με τον τομέα των υπηρεσιών να δημιουργεί θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε περικοπές προσωπικού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς προσαρμόστηκαν στις συνθήκες μειωμένης ζήτησης.
Η αύξηση του συνολικού λειτουργικού κόστους επιβραδύνθηκε ελαφρώς, αλλά οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους λίγο πιο γρήγορα.
Η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2% και η οικονομία προχωρά σταθερά, σύμφωνα με την αυξανόμενη πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Παρά τη βελτίωση της δραστηριότητας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τις μελλοντικές προοπτικές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΣΛΤΑΤ για οικονομική ανισότητα: Μικρή αποκλιμάκωση, οι αποστάσεις παραμένουν
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1% στις αφίξεις και 0,3% στις διανυκτερεύσεις τον Ιανουάριο
- Μητσοτάκης: Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή
- Αντρέι Μπάμπις: «Ακατανόητη» η επίθεση του Ισραήλ στο κοίτασμα φυσικού αερίου
- Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από τη Σαουδική Αραβία
- Την ανάγκη για οριστικό τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει η Κάγια Κάλας
- Σε εξέλιξη η συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους πρατηριούχους
- Η Lidl Ελλάς αλλάζει στρατηγική στα Non Food προϊόντα με το λανσάρισμα του World of Needs
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








