Οικονομία

S&P Global για Ευρωζώνη: Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Εντάθηκαν οι πιέσεις στις υπηρεσίες και στον κλάδο της μεταποίησης

Επιταχύνθηκε τον Αύγουστο η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τόσο στις υπηρεσίες όσο και στον κλάδο της μεταποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,0 μονάδες τον Αύγουστο από 48,6 μονάδες τον Ιούλιο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, ενώ χωρίς τους μήνες της πανδημίας η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2013.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κατρακύλησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης HCOB PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 48,3 μονάδες από 50,9 μονάδες τον Ιούλιο.

Στη μεταποίηση η συρρίκνωση συνεχίστηκε, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης HCOB PMI διαμορφώθηκε στις 43,7 μονάδες από 42,7 μονάδες τον Ιούλιο ενώ ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση στις 43,7 μονάδες από 42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σε εθνικό επίπεδο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση εμφάνισε η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με την παραγωγή σε αγαθά και υπηρεσίες να υποχωρεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI για την παραγωγή κατρακύλησε στις 44,7 μονάδες, χαμηλό 39μηνών, από 48,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον σύνθετο δείκτη αμετάβλητο από τον Ιούλιο στις 46,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu