Η Ρωσία τίθεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για το εξωτερικό της χρέος, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P, καθώς προσέφερε σε ομολογιούχους ρούβλια για την πληρωμή δύο ομολόγων σε δολάρια που έληξαν στις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου η πληρωμή σε ρούβλια ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία, γιατί οι επενδυτές είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ρούβλια σε δολάρια που να ισούνται με τα ποσά που οφείλονταν αρχικά, μεταδίδει το CNN.
Η Μόσχα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών από τις 4 Απριλίου να καταβάλει τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων ωστόσο η S&P δεν περιμένει ότι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε δολάρια, δεδομένων των κυρώσεων που υποσκάπτουν την προθυμία της, αλλά και την τεχνική της ικανότητα να τηρήσει τους όρους των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Η Ρωσία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε σχεδόν 315 δισ. δολάρια ξένων αποθεμάτων ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Όσον αφορά την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τους πόρους για την αποπληρωμή του χρέους της και δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος κήρυξης χρεοκοπίας.
«Δεν στηρίζεται πουθενά η πραγματική χρεοκοπία. Ούτε κατά διάνοια. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι τεχνικού χαρακτήρα, σκόπιμα δημιουργημένη χρεοκοπία», τόνισε ο Ντ. Πεσκόφ.
Μιλώντας στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε αγωγή για το ζήτημα αυτό.
«Θα ασκήσουμε αγωγή, διότι αναλάβαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι επενδυτές να λάβουν τις πληρωμές τους. Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο αποδείξεις για τις πληρωμές μας, για να επιβεβαιώσουμε τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε σε ρούβλια, όπως ακριβώς κάναμε και σε ξένο νόμισμα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΝΤ: Γερμανία, Ην. Βασίλειο και Γαλλία παραμένουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης το 2026
- Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε την αναθεώρηση σε 50%+1 μετοχή της δημόσιας πρότασης της Euronext στην ΕΧΑΕ
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Στα 12,845 εκατ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο
- Τραμπ: Απειλεί τώρα το BBC με αγωγή 1 δισ. δολαρίων
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ο πιθανός τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ έφερε ισχυρά κέρδη
- Intralot: Καταβολή της αμοιβής παράστασης στους δικαιούχους ομολογιούχους
- Εβροφάρμα: Έναρξη προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών
- BusinessEurope: Μείωση έως 0,6% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2026 από τους δασμούς Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








