Διεθνή

S&P: Υποβάθμισε σε AA- την οικονομία της Γαλλίας – Σταθερό το outlook

Τα επίμονα υψηλά ελλείμματα και η πρόβλεψη για αύξηση του χρέους στο 112% του ΑΕΠ το 2027 τα βασικά κριτήρια της απόφασης

Η Γαλλία υποβαθμίστηκε από την S&P Global εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία του Εμανουέλ Μακρόν ως διαχειριστή της οικονομίας, κάτι που ήταν κάποτε το πολιτικό ατού της προεδρίας του.

Ο οίκος αξιολόγησης κατέβασε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Γαλλίας από AA σε AA- με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αυξηθεί έως το 2027, αντί να μειωθεί όπως προβλεπόταν προηγουμένως.

Η S&P είπε επίσης ότι η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Γαλλίας ήταν ένας παράγοντας. Εξέφρασε την ανησυχία ότι ο «πολιτικός κατακερματισμός» θα καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης ή την «αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών» από την κυβέρνηση του Μακρόν.

Τα άσχημα νέα για τα δημόσια οικονομικά έρχονται καθώς η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν είναι έτοιμη για μια ευρεία ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται 17,5 μονάδες πίσω από το ακροδεξιό εθνικό κόμμα Rassemblement της Μαρίν Λεπέν.

Η κυβέρνηση πιθανότατα ανέμενε την υποβάθμιση από τον Ιανουάριο οπότε αποκάλυψε ότι το έλλειμμά της ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πέρυσι, στο 5,5% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 4,9% σημειώνουν οι Financial Τimes.

Η κατάσταση έχει δείξει τα όρια της στρατηγικής του Μακρόν από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 — να μειώσει τους φόρους στις εταιρείες και να εφαρμόσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις σε ένα στοίχημα ότι τέτοιες κινήσεις θα ενίσχυαν την ανάπτυξη αρκετά ώστε να χρηματοδοτείται το γενναιόδωρο μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας.

Ενώ η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών και οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί, η κυβέρνηση συνέχισε να δαπανά πολλά για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και για έκτακτα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό διεύρυνε το έλλειμμα και οδήγησε στην αύξηση του εθνικού χρέους.

Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, οι επιπτώσεις ήταν μικρές, αλλά το κόστος δανεισμού αυξήθηκε από 29 δισ. ευρώ το 2020 σε πάνω από 50 δισ. ευρώ φέτος – περισσότερο από τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό. Πρόκειται να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ το 2027.

Η Γαλλία λέει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, το όριο της ΕΕ, έως το 2027, το τέλος της δεύτερης θητείας του Μακρόν. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο και η νέα πρόβλεψη της S&P είναι ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 3,5% το 2027.

«Πιστεύουμε ότι η γαλλική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά συνολικά θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία», δήλωσε η S&P. «Ωστόσο, χωρίς πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος… οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι επαρκείς για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς της στόχους».

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ «θα αυξάνεται συνεχώς» στο 112,1% του ΑΕΠ το 2027, από 109% πέρυσι.

Οι ειδικοί είπαν, πάντως, ότι η υποβάθμιση του S&P δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας, επειδή οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν τη χώρα ως μια αξιόπιστη οντότητα. Η διαφορά μεταξύ γερμανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων έχει ακόμη και ελαφρώς περιοριστεί φέτος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu