Νέα

Speedex: Αύξηση κεφαλαίου 1.000.000 ευρώ για να καλύψει τα αρνητικά ίδια κεφάλαια

Η εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες του κλάδου των ταχυδρομικών υπηρεσιών και ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Σφακιανάκη

Η εταιρεία Speedex, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ταχυδρομικών υπηρεσιών (παροχής υπηρεσιών courier), προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1.000.000 ευρώ, ολοκληρώνοντας απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Οκτωβρίου 2023.

Πρόκειται για εταιρεία άπό τις μεγαλύτερες του κλάδου, η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Σφακιανάκη, η πορεία της οποίας ωστόσο, δεν ακολουθεί τη γενικότερη άνοδο του κλάδου και παρά τα όσα έχουν συμβεί στην υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία), όπου έχουν «φαγωθεί» πολλά εκατομμύρια και το μερίδο αγοράς της έχει συρρικνωθεί, υστερεί σε αποδοτικότητα και κερδοφορία.

Η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2022 (-3,159 εκατ. ευρώ λόγω ζημιών το συγκεκριμένο έτος) και έπρεπε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, καθώς είχε δεσμευθεί και έναντι των ομολογιούχων, οι οποίοι έδωσαν παράταση στην αποπληρωμή χρέους.  Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2023 η διοίκηση της εταιρείας επικεφαλής της οποίας είναι ο Σταύρος Τάκη, ζήτησε παράταση της διάρκειας του δανείου προς τους ομολογιούχους για τρία έτη – με νέα λήξη τον Ιούλιο 2026 – και το αίτημα έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2022 είχε έσοδα 37,9 εκατ.ευρώ, μειωμένα 16,1% σε σύγκριση με το 2021 όταν είχε τζίρο 45,2 εκατ. Το ίδιο έτος, δηλαδή το 2022 είχε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) περίπου 2 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 3,8 εκατ. ευρώ

Η διοίκηση προσδοκούσε σε αύξηση του κύκλου εργασιών και σε συνδυασμό με την συγκράτηση των δαπανών, τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και την αύξηση κεφαλαίου ότι δεν θα αντιμετωπίσει  προβλήματα ρευστότητας.

Χρ. Ι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu