Πολιτική

Στα δύο και επίσημα από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα οικονομικά δεδομένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη έχει για αρχηγό έναν επιχειρηματία που δεν ξορκίζει το κεφάλαιο ενώ το νέο κόμμα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου ισχυρίζεται ότι είναι το αυθεντικό κόμμα της αριστεράς

Στα δύο κι επίσημα από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και του Τσίπρα να κρατάνε τα κλειδιά του κόμματος με την κρατική επιχορήγηση και τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, που αν και με νέο όνομα, ισχυρίζεται ότι είναι ο αυθεντικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη έχει για αρχηγό έναν επιχειρηματία που δεν ξορκίζει το κεφάλαιο ενώ το νέο κόμμα έχει για ηγετική ομάδα τους βασικούς υπουργούς που εφάρμοσαν το τρίτο μνημόνιο καλύτερα και προθυμότερα από όλους. Η επιχειρηματική τάξη της χώρας δεν το θεωρεί αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μέχρι πρότινος, ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν χρειαζόταν να κουνήσει το δαχτυλάκι του για να τον προσεγγίσουν όσοι ήθελαν μια καλή σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ποιος δεν ήθελε άλλωστε, ειδικά όσο είχε προοπτική εξουσίας.

Σήμερα, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Προοπτική εξουσίας δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μοιραστεί στα δύο. Κατά συνέπεια, ορισμένοι θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν τη σχέση με επιχειρηματίες που κάποτε ήταν δεδομένη.

Μία από τις πρώτες “μάχες” που δόθηκαν ήταν για τα ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου. Το δεύτερο, με τον Δρακόπουλο, είχε συνδεθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, που τον επικαλούνταν διαρκώς στην αρχή, περίπου ως ευεργέτη του. Το Ιδρυμα Ωνάση, όπως ακουγόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, είχε προτίμηση στην Έφη Αχτσιόγλου. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Δημήτρη Μάρη την στήριζαν χωρίς προσχήματα και ίσες αποστάσεις και αυτά την Έφη Αχτσιόγλου. Στην άλλη πλευρά ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας είχε διαθέσει άνθρωπό του για να κάνει «σαπορτ» στον Κασσελάκη. Λόγω της ρευστότητας και της κινητικότητας παρατηρούνται και εδώ αλλαγές. Κάποιοι ίσως έχουν προσέξει ότι ο Κασσελάκης σταμάτησε να αναφέρει τον Δρακόπουλο, καθώς όπως ακούγεται, το ίδρυμα Νιάρχος θέλει να τηρήσει κάποιες αποστάσεις.

Το νέο σχήμα υπό τον Χαρίτση (για την ώρα) φαίνεται να κερδίζει με μεγαλύτερη ευκολία τις ελίτ της χώρας, καθώς ο εναπομείναντας ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται λαϊκίστικος και λόγω Πολάκη. Μερικοί επιχειρηματίες (αλλά και εκδότες) βλέποντας το νέο σχήμα, αποφαίνονται ότι αυτή είναι η αριστερά που θέλουν.

Το νέο σχήμα θα χρειαστεί πόρους για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους και των υπολοίπων αναγκών, αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλός τους είναι ποιος θα πληρώνει τα επαγγελματικά στελέχη.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη φαίνεται να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς όπως είχε διαρρεύσει μόλις ανέλαβε, το ταμείο το βρήκε μείον. Αυτή η συζήτηση σταμάτησε αμέσως, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, για να μην βλάψει το κόμμα, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν χρέη περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ και τα εξυπηρετούσαν. Μετά τις εκλογές όμως και τη μεγάλη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα μειώθηκε και η κρατική επιχορήγηση. Οπότε με λιγότερους πόρους τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ίδια έξοδα.

Στο τραπέζι έχει πέσει ξανά η πρόταση για απολύσεις ή μειώσεις μισθών, ενώ κάποιοι λένε ότι υπάρχουν και αρκετές αργομισθίες, οι οποίες στις νέες συνθήκες είναι μεγάλη πολυτέλεια. Θα παίξει τον ρόλο του κασκαντέρ ο Κασσελάκης (και) για την οικονομική ενίσχυση; Στην εκδίωξη των “βαριδίων” τα κατάφερε και με το παραπάνω. Ισως τα καταφέρει και σε αυτό. Ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη, άλλωστε, ένα από τα πρώτα πράγματα που τον συμβούλεψε όταν του ανακοίνωσε ότι θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν, όπως είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξη, «να το σκεφτεί καλά και να μελετήσει τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιάννης Παπαδόπουλος

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu