Οικονομία

Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) στο Bloomberg: Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για πρόγραμμα Aegis - το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών της Ελλάδας - που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ

Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,27 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία της χώρας από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι φωτιές έχουν ήδη ξεσπάσει πριν από την αντιπυρική περίοδο, η οποία κανονικά αρχίζει τον Μάιο.

Το πρόγραμμα Aegis είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο θα επιβλέπει τις προμήθειες για αυτό, θα είναι επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία θα παράσχει νέο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών για εναέρια παρακολούθηση, συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών, κέντρων ελέγχου πυρκαγιών και περισσότερων από 1.000 πυροσβεστικών οχημάτων, γράφει το Bloomberg.

Τα βασικά έργα προμηθειών θα διεκπεραιωθούν από τη Διευκόλυνση Προετοιμασίας Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, ή PPF, η οποία έχει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 διαγωνισμούς. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για την Aegis που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

Οι φωτιές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το 2023, οι πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν 675 τετραγωνικά μίλια δάσους, ή το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αυτό είναι αυξημένο από έναν μέσο όρο λίγο κάτω από 168 τετραγωνικά μίλια ετησίως μεταξύ 2006 και 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογική εργαλειοθήκη της χώρας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού η Ελλάδα υπέστη τις περισσότερες καταστροφές από φωτιές τα τελευταία 16 χρόνια.

Περίπου 19.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων τουριστών, απομακρύνθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τμήματα του νησιού της Ρόδου μετά από φωτιές που ξέσπασαν εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που έθεσε ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.

Στόχος της Aegis είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, των δασών και της φυσικής ομορφιάς και οικολογίας της χώρας εν μέσω αυξανόμενων κλιματικών απειλών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επίσης προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ φέτος για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός δασών, η αναβάθμιση και συντήρηση δασικών δρόμων πρόσβασης και η δημιουργία και διατήρηση αντιπυρικών ζωνών.

Το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για το 2024, καλύπτει τον καθαρισμό περισσότερων από 14.300 στρεμμάτων δασών και προβλέπει τη δημιουργία και συντήρηση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών, η οποία ιστορικά διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είναι δυσοίωνες. Μαζί με τους νότιους Ευρωπαίους γείτονές της, η Ελλάδα έχει πληγεί από τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συχνά οδηγούν σε περισσότερες φωτιές.

Σε διάστημα 12 ωρών στις 6 Απριλίου, ξέσπασαν 71 φωτιές σε θάμνους και δάση σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αύξησε την εθνική προειδοποίηση συναγερμού για φωτιές στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο. Χωριά στο νησί της Κρήτης ήταν μεταξύ αυτών που εκκενώθηκαν μετά την εξάπλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή της περιοχής Λασιθίου.

Τα συνεργεία είχαν απομακρύνει τα φυσικά και ανθρωπογενή υπολείμματα σε δάση σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή, δήλωσε ο Σταμπουλίδης.

«Πρόσθετα συνεργεία θα αρχίσουν να επιχειρούν σε περισσότερα δάση πολύ σύντομα και το έργο τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Η παρουσία τους σε δασικές περιοχές είναι από μόνη της ένα προληπτικό μέτρο. Το 2022 και το 2023, σε περιοχές όπου επιχειρούσαν συνεργεία, δεν εκδηλώθηκε καμία πυρκαγιά», είπε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu