Τη θέση ότι «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους από το πρωί του Σαββάτου» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή το νέο γενικό lockdown που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη 5/11 και να ισχύσει από μεθαύριο Σάββατο 7/11.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων για τον κορωνοϊό θα διευρυνθεί, θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί ενώ εκτίμησε ότι ο «λογαριασμός» λόγω του καθολικού lockdown θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,3 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τα τοπικά lockdown.
Όπως είπε, το υφιστάμενο πακέτο μέτρων (του Νοεμβρίου) θα ενισχυθεί ώστε, να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «ομπρέλα» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτήτων ακινήτων.
«Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 37 δισ. και επαρκούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των διευρυμένων μέτρων» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας αναφέροντας πως στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί και η επί τα χείρω πρόβλεψη για την φετινή ύφεση.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέσα τον Νοέμβριο, ενώ όπως είπε, ποσό ύψους 1,3 δις ευρώ του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) αναμένεται να καταφθάσει εντός του μήνα.
Κατόπιν, όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, θα ακολουθήσουν τα κονδύλια από την ΕΤεΠ, τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα εκταμιευτούν μετά το 1ο εξάμηνο του 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα νυχτερινή κλιμάκωση στην Ουκρανία παρά τις συζητήσεις για εκεχειρία στην ενέργεια
- Αναταραχή προκαλεί η υπέρβαση του 5% στα ομόλογα των ΗΠΑ
- Κλείδωσαν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις Οκτωβρίου
- Νομική ήττα για Τραμπ με την επιστολική ψήφο
- TEKAΛ: Εταιρεία για την αξιοποίηση της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο
- Αντίστροφη μέτρηση για το 13ο ενοίκιο και την επιδότηση έως 800 ευρώ
- Από το μπάσκετ στην αβγοπαραγωγή ο Π. Λιαδέλης
- Ο Γ. Στουρνάρας θυμάται το 2015 ενώ 200.000 δανειολήπτες περιμένουν το 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








