Διεθνή

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές για Τουρκία

Τι προβλέπει ο οίκος για την ανάπτυξη - Εύσημα από τον οίκο αξιολόγησης στην Άγκυρα για την επιστροφή σε «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική

Διαπιστώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει επιστρέψει σε «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική, η Standard & Poor’s, αναβάθμισε το outlook της τουρκικής οικονομίας από “αρνητικό” σε “θετικό”, διατηρώντας αμετάβλητη στο Β την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Σε μια προσπάθεια να αποπληθωρίσει και να αποδολαριοποιήσει την οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα, υπό τη νέα ηγεσία, αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 21,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, στο 30%. Για να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική επιδείνωση, το Υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε έμμεσους φόρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

«Πιστεύουμε ότι έως το 2026, απουσία ανανεωμένης πολιτικής αβεβαιότητας, η νέα ομάδα μπορεί να εξισορροπήσει την οικονομία της Τουρκίας μακριά από την κατανάλωση που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό χρέος και προς πιο ισορροπημένους εξωτερικούς και δημοσιονομικούς λογαριασμούς, καθώς και πιο αποδεκτά επίπεδα πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για αυτήν την προσαρμογή – τόσο πολιτικοί και οικονομικά – είναι ισορροπημένοι», ανέφερε.

Προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί στο 3,5%, πριν εξασθενήσει στο 2,3% το 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu