Για την στρατηγική της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα στην οποία επιμένει η Τουρκία μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο αντιναύαρχος ε.α. και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Στέλιος Πολίτης επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει παραιτηθεί από την κυριαρχία νησιών πέρα από τα τρία μίλια από τις αρχές της Ανατολίας».
Όπως είπε με το άρθρο 26 της Συνθήκης έχει παραιτηθεί όσον αφορά τα σύνορα με την Ελλάδα. Αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που ζητούν οι Τούρκοι ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ότι η συνθήκη που προέβλεπε κάτι σχετικό για τη Λήμνο και την Σαμοθράκη δεν ισχύει γιατί ρητά καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. «Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το νομικό σύμβουλο του ΝΑΤΟ».
Όσον αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος ο κ. Πολίτης εξήγησε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι «πρέπει να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις συνήθεις. Δεν λέει ότι δεν πρέπει να έχουν στρατό επάνω».
Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας επισήμανε ότι «όταν κάποιος παραβεί μια σύμβαση ως προς ένα σημείο και δεν αντιδράσουν τα άλλα κράτη, όπως έγινε με την Ιταλία, αμέσως έγιναν ανενεργές οι διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως της Δωδεκανήσου».
Και όπως τόνισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, «όταν έχουμε απειλή έχουμε δικαίωμα να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Από την στιγμή που έχουμε απειλές δεν έχουμε μόνο απειλές, αλλά και υποχρέωση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά με τέτοια παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία».
Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «πρέπει να φυλάμε τα νησιά μας» καθώς η Τουρκία δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο.
«Το δικαίωμα της αμύνης το έχουμε όταν η επίθεση είναι παρούσα», πρόσθεσε σχετικά ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισημαίνοντας ότι η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας δεν μας δίνει το δικαίωμα να ασκήσουμε βία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Shutdown ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανοί εξαρτώνται από το πρόγραμμα SNAP για αγορά τροφίμων
- Exxon Mobil: Συμμαχία με Big Tech για “πράσινα” AI data centers
- ΙDF: Οι τρεις σοροί που παραδόθηκαν την Παρασκευή από τη Χαμάς δεν ανήκουν σε ομήρους
- Ηράκλειο: Τρεις νεκροί μετά από πυροβολισμούς στα Βορίζια Ηρακλείου
- Μπέσεντ: Η Κίνα έκανε λάθος επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών
- Σύνοδος APEC: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι στο επίκεντρο μετά την απουσία Τραμπ
- Apple: Ετοιμάζει οθόνες OLED για MacBook Air και iPad
- Central Bancompany: Στοχεύει σε αποτίμηση έως 5,7 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








