Ένα ζήτημα που προωθεί ο ΥΠΕΞ είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σήμερα σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα μιλήσει με αφορμή το θέματα της ειδικής αυτής συνεδρίασης, ήτοι την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση. Τα εν λόγω θέματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το διεθνή οργανισμό, ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι.
Ένα ζήτημα που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προωθεί με συναντήσεις και επαφές την ελληνική υποψηφιότητα για τη διετία 2025 – 2026. Στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι μεγάλες περιφερειακές κρίσεις, δηλαδή η Ουκρανία, η Γάζα, Ερυθρά Θάλασσα, η ζώνη του Σαχέλ, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διεθνής οργανισμός.
Η ψηφοφορία για την εκλογή της Ελλάδας θα γίνει στις 6 Ιουνίου, οπότε αναμένουμε ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και θα εκλεγεί η χώρα μας ως μη μόνιμο μέλος, αμέσως μετά αναλαμβάνει ως παρατηρητής το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επομένως πρέπει να υπάρξει και μια προετοιμασία για όλα αυτά μεγάλα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο διεθνής οργανισμός.
Στο Κυπριακό η προσπάθεια για τις συνομιλίες έχει ξεκινήσει τα πρώτα βήματά της, με τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Προσωπικής Απεσταλμένης, η οποία ήδη όμως αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα, έχοντας να αντιμετωπίσει την άκαμπτη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία θέλει εγκατάλειψη της συζήτησης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προβολή της θεωρίας και της λύσης των δύο κρατών.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει και συναντήσεις με εκπροσώπους των χωρών της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για την προώθηση της υποψηφιότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις