Πολιτική

Στη Βουλή η δικογραφία για τo «μπάζωμα» των Τεμπών – Στρέφεται κατά τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών

Μια μέρα πριν κλείσει για τις ευρωεκλογές και αφορά τον πρώην υπ. Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τους τέως υφυπουργούς Μεταφορών, Μιχ. Παπαδόπουλο, Υγείας, Ζωή Ράπτη και παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο

Μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή, ενόψει των ευρωεκλογών 2024, διαβιβάστηκε δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία στα Τέμπη. Η ποινική δικογραφία για το μπάζωμα του χώρου όπου συνέβη το δυστύχημα στα Τέμπη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τους τέως υφυπουργούς Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Υγείας, Ζωή Ράπτη και παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Μετά από μήνυση συγγενών θυμάτων των Τεμπών, που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, ο Άρειος Πάγος επέδωσε τη μήνυση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια αυτή έφτασε στη Βουλή.

Η εν λόγω δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο από τον εισαγγελέα εφετών της Λάρισας και ανασύρθηκε με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, έπειτα από μήνυση συγγενών των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτή στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το γνωστό πλέον «μπάζωμα».

Η δικαστική διερεύνηση για το σιδηροδρομικό δυστυχήματος των Τεμπών, έγινε με απόφαση της εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος.

Η μήνυση στρεφόταν εις βάρος των ανωτέρω πολιτικών προσώπων και είχε απορριφθεί ως αβάσιμη.

Συγκεκριμένα η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, με διάταξή της ζητούσε επιτακτικά να μάθει ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος και φερτών υλικών «αφού οι όγκοι που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας». Παράλληλα κρίνει την εκχωμάτωση και το «μπάζωμα» του πεδίου ως μία «αυθαίρετη παρέμβαση».

Διέταξε δε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και έχοντας στην διάθεσή της πληθώρα στοιχείων και καταθέσεων αξιολογεί πως: «(…) διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό (…)».

Η Μαρία Καρυστιανού σήμερα έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνοντας λόγο για «απαξίωση από τη δικαιοσύνη». «Είναι μάταιο πια να περιμένουμε να ενεργήσουν οι υπεύθυνοι» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή της η Μαρία Καρυστιανού κατηγορεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση για τη διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών. Επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «δια του Υφυπουργού σας κ. Τριαντόπουλου αλλοιώσατε πλήρως το πεδίο του εγκλήματος» και επισημαίνει πως το γεγονός «είναι ομολογημένο από την ίδια την κυβέρνηση σας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu