"Στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών υπήρξε πρόοδος", δηλώνει ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έρχεται αύριο στην Αθήνα, όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα παραστούν στην εκδήλωση Μνήμης «Γιάννος Κρανιδιώτης: 25 χρόνια μετά, το όραμα παραμένει ζωντανό», που συνδιοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό.
Στις 9μμ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακολουθήσει τη συναυλία, με τίτλο «Λαλώ σου’ πόψε λευτεριά! Οι καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι…» που διοργανώνουν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) σε συνεργασία με το Σωματείο «Δεν Λησμονώ», για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Πριν από την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό.
Την επομένη, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 11πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αντικείμενο, ανάμεσα στα άλλα και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τον Κύπριο αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, “οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος” .
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Great Sea Interconnector (GSI) επιδιώκει να συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς της Ελλάδας μέσω Κρήτης, Κύπρου και τελικά Ισραήλ σε ένα έργο κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι την Κύπρο το καλώδιο υπολογίζεται στα 1,9 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι η μεγαλύτερη, στα 1.240 χιλιόμετρα, και η βαθύτερη, στα 3.000 μέτρα, διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μέρος του, το οποίο, προς το παρόν, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί γύρω στο 2030.
Όμως το φιλόδοξο έργο αγγίζει ένα περίπλοκο συνονθύλευμα αλληλοεπικαλυπτόμενων διεκδικήσεων δικαιοδοσίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και της περιφερειακής ανταγωνίστριας τους, Τουρκίας στη Μεσόγειο, ένα θέμα που θα μπορούσε να επανέλθει στην επιφάνεια στο μέλλον, σημειώνει το Reuters.
Η Κύπρος είχε αναζητήσει σαφήνεια σχετικά με το τι θα πλήρωνε για το έργο και τι θα συνέβαινε εάν εκδηλωνόταν “γεωπολιτικοί κίνδυνοι” – βασικά πιθανή αντίθεση της Τουρκίας- οδηγώντας σε καθυστερήσεις και πιθανά πρόσθετα κόστη.
“Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος”, δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις