Διεθνή

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής τα πρόσωπα που θα λάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Σε δέκα ημέρες θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα τη συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις στους κορυφαίους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια χωρίς συμφωνία, στοχεύοντας αντ ‘αυτού να ληφθεί απόφαση σε μια σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση των ηγετών ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ανέδειξαν κέρδη για τους κεντροδεξιούς και δεξιούς εθνικιστές, αλλά ταπεινωτικές ήττες για το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν ποιος πρέπει να διευθύνει το ισχυρό εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποιος πρέπει να προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους και ποιος πρέπει να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.
Αναμενόταν ευρέως να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Γερμανίας για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Συμβουλίου και την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας ως κορυφαία διπλωμάτη.

Αλλά ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο.

Η Φον ντερ Λάιεν παραμένει πρώτο φαβορί για να παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχυμένη από τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της.

Οι 13 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ προέρχονται από κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ. Με τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη επίσης, θα είχε την ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται για να οριστεί.

Η Γαλλία είχε προηγουμένως σταθμίσει εναλλακτικές λύσεις αντί της φον ντερ Λάιεν, αλλά με τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν στις 30 Ιουνίου, η κυβέρνηση προτιμά τώρα τη σταθερότητα στην ΕΕ . Η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τη φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία.

Οι ηγέτες πρόκειται να λάβουν επίσημη απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 27-28 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται ακόμα την υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψηφίζει στην πρώτη του σύνοδο στις 16 Ιουλίου.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τον επόμενο πενταετή νομοθετικό κύκλο, με έμφαση στις κοινές αξίες, την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να επιβεβαιώσουν την καθοδήγηση της «στρατηγικής ατζέντας» τους στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της ΕΕ. Σε ομιλία του την Παρασκευή , είπε ότι το μπλοκ χρειάζεται φθηνότερη ενέργεια και ένωση κεφαλαιαγορών για να κατευθύνει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις προς τις επενδύσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu