Στην τελική ευθεία για τη δημόσια προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται η κινεζική κατασκευάστρια smartphones και κινητών συσκευών Xiaomi, με σκοπό να αντλήσει 10 δισ. δολάρια. Εάν ευοδωθεί η προσπάθεια το ποσό που θα αντλήσει θα είναι το υψηλότερο μετά από από 4 χρόνια, ενώ μετά την IPO η κεφαλαιοποίησή της αναμένεται να ανέλθει στα 100 δισ. δολ. Αν η εταιρεία καταφέρει να αντλήσει το ποσό των 10 δισ. δολ. θα είναι η μεγαλύτερη μετά την ΙΡΟ της επίσης κινεζικής Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014 ύψους 25 δισ. δολαρίων.
Η κινεζική εταιρεία θα διαθέσει το ποσό που θα αντλήσει για να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: έρευνα και εξέλιξη, επέκταση και ανάπτυξη στο εξωτερικό και επενδύσεις. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ανάπτυξή της Xiaomi είναι αλματώδης, καθώς μέσα σε οκτώ χρόνια από μία κατασκευάστρια φθηνών και μη αξιόπιστων κινητών τηλεφώνων έχει εξελιχθεί στην νούμερο τέσσερα εταιρεία στην αγορά κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, πίσω από τη Samsung, την Apple και την επίσης κινεζική Huawei, πουλώντας 91,4 εκατ. τηλέφωνα το 2017.
Παρόλα αυτά, οι οικονομικές επιδόσεις της Xiaomi για την περασμένη χρονιά ήταν απογοητευτικές από πλευράς καθαρών κερδών, καθώς έκλεισε με ζημίες 690 εκατ. δολ. έναντι κερδών 78 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 7 δισ. γουάν (1,09 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων επιβαρύνσεων παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 1,04 δισ. γουάν.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις smartphone, το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 88% χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στο εξωτερικό, με τα έσοδα της εταιρείας να φτάνουν στα 34 δισ. γουάν (5,3 δισ. δολάρια). Στο σύνολο του προηγούμενου έτους τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 114,6 δισ. γουάν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με “λουκέτο” NBC και ABC
- Οι 50 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου – Μέσα και η Ελλάδα
- Louis Vuitton: Μπαίνει στην τεράστια αγορά των καλλυντικών
- Ten Brinke: Σε τροχιά ολοκλήρωσης το πρώτο της οικιστικό έργο στο Ηράκλειο Αττικής, τί έπεται
- The Independent: Ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει όπως ο Ίκαρος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις
- Υεμένη: Μακελειό με έξι νεκρούς και 86 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Sixt (όμιλος Μοτοδυναμική): Aύξησε κύκλο εργασιών, αλλά μείωσε λειτουργικά κέρδη το 2024
- Μικτές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις