Επιβεβαίωσε τη στήριξη ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε
«Είμαστε μαζί τους σε όλα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Χάγη όταν ερωτήθηκε σχετικά με το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας.
Ο Τραμπ δημιούργησε αμφιβολίες για την προσήλωση των ΗΠΑ στην συλλογική άμυνα και κατά συνέπεια στην υπεράσπιση των ευρωπαίων συμμάχων όταν δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες του άρθρου 5 του Συμφώνου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας.
Επιβεβαίωσε ο Ρούτε
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «πλήρως» το άρθρο 5 για την αμοιβαία άμυνα μεταξύ των κρατών μελών του NATO, βεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μαρκ Ρούτε σήμερα από τη Χάγη.
«Όσο με αφορά, είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως» τους κανόνες της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογράμμισε ο Ρούτε κατά την σύνοδο κορυφής του NATO, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χθες σε «πολυάριθμους ορισμούς του άρθρου 5» της συνθήκης της συμμαχίας.
Οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO στη Χάγη συναντώνται για μια σύνοδο κορυφής που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προέδρου Τραμπ, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να ελπίζουν ότι υπόσχεση για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών θα τον ωθήσει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη δέσμευσή του στην Ατλαντική Συμμαχία.
Κατά την σύνοδο κορυφής αναμένεται να υιοθετηθεί στόχος για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες που θα ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, σε απάντηση σε αίτημα του Τραμπ και στους φόβους των Ευρωπαίων ότι η Ρωσία θέτει μια ολοένα και μεγαλύτερη άμεση απειλή στην ασφάλειά τους μετά την εισβολή της το 2022 στην Ουκρανία.
Ο ΓΓ του οργανισμού αναγνώρισε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι δεν είναι εύκολο για τις χώρες να βρουν τα χρήματα για επιπλέον αμυντικές δαπάνες, αλλά σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουν.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι με τους συναδέλφους μου στο τραπέζι ότι δεδομένης της απειλής αυτής από τους Ρώσους, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης της ασφάλειας, δεν υπάρχει εναλλακτική», σημείωσε ο Ρούτε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 42 εκατ. ευρώ – Καταργείται παρακράτηση 0,8% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
- Τελωνειακός Κώδικας: Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση – 16 ερωτήσεις – απαντήσεις
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν έφερε κέρδη
- Ερντογάν από τη Σύνοδο ΝΑΤΟ: Θετικές εξελίξεις σχετικά με τα μαχητικά Eurofighter
- Wall Street Journal: Η Shell σε συνομιλίες για εξαγορά της BP
- ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. ο Σωκράτης Κόκκαλης
- Τραμπ: Απειλεί την Ισπανία με διπλάσιους δασμούς αν δεν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες
- Λιβύη – Τουρκία: Υπέγραψαν μνημόνιο για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις