H έκδοση έξι υπουργικών αποφάσεων, αναμένεται από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε στις 3 Αυγούστου 2017 να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και άλλους πιστωτές, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, αναμένεται να εκδοθούν οι εξής αποφάσεις:
1. Για τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα γίνονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. (δηλ. πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα)
2. Πως θα συμμετέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή πως θα κάνει τη διαγραφή και πως θα παρέχει τις δόσεις (20, 40,?, 120 δόσεις)
3. Αντίστοιχα πως θα συμμετέχει ο ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ (δηλ. πως θα κάνει διαγραφή, και πως παρέχει τις 20,40,?,120 δόσεις)
4. Ποια θα είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000-50.000 ευρώ (δηλ. ποια είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία)
5. Τι γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης και πως το δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες
6. Ποια άλλα πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται.
Επιπλέον θα πρέπει να βγουν αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ αλλά και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη του προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως μόνο τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους τα χρέη προς την εφορία υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ άλλα 100 δισ. ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις