Πολιτική

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι σπουδές του νέου υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μακάριου Λαζαρίδη

Financialreport.gr

Δεν διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου αλλά «τίτλο» από το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών του College of Southeastern Europe - Ωστόσο το πιο σημαντικό προσόν λένε, ότι είναι το γεγονός της προσωπικής σχέσης με τον Κυριάκο ο οποίος τον είχε επί δέκα χρόνια στο πολιτικό του γραφείο

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον πρώην στενό του συνεργάτη Μακάριο Λαζαρίδη στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν στις 3 Απριλίου, άνοιξε αμέσως ένα νέο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.  Η αντιπαράθεση δεν περιορίστηκε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στο προσωπικό του βιογραφικό, με επίκεντρο τη διατύπωση που αφορά τις σπουδές του. Στην επίσημη σελίδα της Βουλής, ο κ. Λαζαρίδης εμφανίζεται να έχει σπουδάσει «Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο College of Southeastern Europe».

Ακριβώς αυτή η διατύπωση αποτέλεσε τη βάση των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε μετωπική επίθεση, ζητώντας από τον νέο υφυπουργό είτε να προσκομίσει το πτυχίο του είτε να παραιτηθεί. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα υποστηρίζει ότι από τη δημόσια εικόνα του βιογραφικού δεν προκύπτει πανεπιστημιακός τίτλος, αλλά φοίτηση σε φορέα, που περιγράφει ως «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών». Η Κουμουνδούρου ανεβάζει μάλιστα ακόμα περισσότερο τους τόνους, μιλώντας για ενδεχόμενη «παραπλάνηση» μέσω του βιογραφικού και συνδέοντας την υπόθεση με την εικόνα «αριστείας» που προβάλλει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κασσελάκης προς Μακάριο Λαζαρίδη: Πιο πανεπιστήμιο τελείωσες;

Ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες-Προοδευτικό Κέντρο» καλεί τον βουλευτή - και τώρα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - να καταθέσει τους τίτλους σπουδών του

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με ακόμα οξύτερη ρητορική, κινήθηκε ο Παύλος Πολάκης. Η σύγκρουση μεταφέρθηκε και εντός της Ολομέλειας, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ανοιχτά αν ο κ. Λαζαρίδης διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε μεταγενέστερη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι ο υφυπουργός «δεν σπούδασε σε Πανεπιστήμιο αλλά σε ιδιωτικό ΙΕΚ» και ότι δεν έχει πτυχίο αλλά «βεβαίωση σπουδών», ζητώντας επιπλέον να δοθούν στη δημοσιότητα σχετικά έγγραφα.

Από την πλευρά του, ο Μακάριος Λαζαρίδης απάντησε στη Βουλή ότι έχει τελειώσει «το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών, το College of Southeastern Europe» και πρόσθεσε ότι «το πτυχίο μου υπάρχει, μπορώ να σας το δείξω».

Να σημειωθεί ότι ο Λαζαρίδης είναι στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει διοριστεί τα τελευταία χρόνια πριν γίνει ο ίδιος βουλευτής, σε διάφορες θέσεις στα πολιτκά γραφεία υπουργών και βουλευτών και του ίδιου του Μητσοτάκη όταν ήταν βουλευτής.

Παρατίθεται το βιογραφικό του κ. Λαζαρίδη όπως εμφανίζεται στην προσωπική ισοτσελίδα του και εδώ το βιογραφικό του όπως εμφανίζεται στη Βουλή 

Το θέμα ξεκίνησε ο Κασσελάκης
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα είχε ήδη θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ζήτησε δημόσια από τον κ. Λαζαρίδη να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις σπουδές του, θέτοντας το ερώτημα «Πού σπουδάσατε;».

O κ.Κασσελάκης έκανε δύο αναφορές στον Λαζαρίδη. Στην πρώτη στις 3 Απριλίου αναφέρει για τον κ. Λαζαρίδη:«Πριν ορκιστεί – και στο πνεύμα της διαφάνειας που ευαγγελίζεται ο Κ. Μητσοτάκης – ο κ. Λαζαρίδης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των σπουδών του. Βλέπω σε ενημερωτικά σάιτ τα βιογραφικά των νέων υπουργών, αλλά σε κανένα δεν αναφέρεται το Πανεπιστήμιο που φοίτησε ο κ. Λαζαριδης. Υπάρχει μάλιστα online μία παλαιότερη μεμονωμένη αναφορά σε ένα College of Southeastern Europe, το οποίο όμως δεν μπορούμε να το βρούμε πουθενά.

Συνεπώς ρωτάω με καλή πρόθεση…
Κύριε Λαζαρίδη: Πού σπουδάσατε;

Ο κ. Κασσελάκης επανήλθε με νέα καταγγελία στις 6 Απριλίου, γράφοντας για τον κ. Λαζαρίδη: «Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων@mvlazaridis ότι διαθέτει πτυχίο από το «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών» του College of Southeastern Europe – ενός εκπαιδευτικού φορέα που πρόσφατα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρών καταγγελιών για χορήγηση «μαϊμού» πτυχίων, τα οποία ουδέποτε ήταν αναγνωρισμένα ούτε ισότιμα με πτυχία ΑΕΙ.
Ταυτόχρονα, στο επίσημο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής, ο κ. Λαζαρίδης έχει παραλείψει να αναφέρει την πρόσληψή του, σύμφωνα με τον νόμο 2190/1994, στις 16 Ιανουαρίου 2007 από την τότε Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ως Ειδικός Επιστήμονας στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Για τη συγκεκριμένη θέση τα απαιτούμενα προσόντα περιλάμβαναν ρητά την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ισότιμου τίτλου σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Ρωτάω, λοιπόν, ευθέως και για άλλη μια φορά:

Διαθέτει πραγματικά αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστημίου;

Γιατί επέλεξε να αποκρύψει αυτή την κρίσιμη θέση από το επίσημο βιογραφικό του;

Προσλήφθηκε παράνομα στη θέση του Ειδικού Επιστήμονα από την τότε Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου;»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu