Διεθνή

Στοκχόλμη: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων πετρελαίου και βενζίνης στο κέντρο της πόλης το 2025

Για τη μείωση της κυκλοφορίας και της ρύπανσης

Από το 2025, η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη, σχεδιάζει να απαγορεύσει την είσοδο οχημάτων με κινητήρα ντίζελ και φυσικού αερίου στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

“Στη Στοκχόλμη των Πρασίνων, όλοι θα πρέπει να μπορούν να αναπνέουν τον αέρα χωρίς να αρρωσταίνουν”, έγραψε ο αντιδήμαρχος Μεταφορών Λαρς Στρόμγκρεν σε ανάρτησή του στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε τη νέα πολιτική.

Μια περιοχή που οριοθετείται από τέσσερις δρόμους στο κέντρο της Στοκχόλμης, και καλύπτει περίπου 20 οικοδομικά τετράγωνα, θα μετατραπεί στη λεγόμενη “περιβαλλοντική ζώνη κατηγορίας 3”, σύμφωνα με δημοσίευμα του SVT, του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της Σουηδίας. Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του μέτρου πέρα από αυτή την περιοχή των 20 οικοδομικών τετραγώνων σε έκταση που οι Σουηδοί αξιωματούχοι θα διαπραγματευτούν το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η Στοκχόλμη δεν είναι η πρώτη που δοκιμάζει ζώνες χαμηλών εκπομπών, αλλά αυτή η καθολική απαγόρευση είναι μια από τις πιο τολμηρές κινήσεις μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Το Λονδίνο διαθέτει αρκετές ζώνες χαμηλών εκπομπών, οι οποίες χρεώνουν τα οχήματα υψηλών εκπομπών με ημερήσιο τέλος για να κυκλοφορούν εντός τους. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι σε 10 δρόμους του κέντρου της πόλης θα επιτρέπονται μόνο τα απαραίτητα οχήματα, όπως εκείνα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τις επισκέψεις στην υγεία και ορισμένες επιχειρηματικές παραδόσεις – για τα υπόλοιπα προβλέπεται “τσουχτερό” πρόστιμο. Το Όσλο διερευνά επίσης μια πιθανή ζώνη μηδενικών εκπομπών για το 2025.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu