Πολιτική

Στον Κανάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Canadair, επενδύσεις (Fairfax – Μυτιληναίος) και επιστολική ψήφο

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά το 1983

Διήμερη επίσκεψη στον Καναδά πραγματοποιεί από την Κυριακή (24/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά το 1983. Θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό και επαφές με την ελληνική ομογένεια, για την προώθηση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.

Η ελληνική ομογένεια, που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα απευθύνει νέο κάλεσμα στους Έλληνες του Καναδά που έχουν δικαίωμα ψήφου να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα με στόχο τη διεύρυνση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στον Καναδά για να βρουν δουλειά μετά τη χρεοκοπία της χώρας στις αρχές μετά το 2010 και όλη δεκαετία αυτή.

Ακόμη, ένα κομμάτι της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Μόντρεαλ θα αποτελέσει η υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμη δύο, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας φτάνει τα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά θα έχει ουσιαστική οικονομική και επενδυτική διάσταση, καθώς θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada στο Τορόντο. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, που εκπροσωπούν τράπεζες, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers.

Οι οικονομικές σχέσεις με τον Καναδά ξεκίνησαν από την επένδυση των Καναδών στην Ελληνικός Χρυσός. Ακολούθησαν οι επενδύσεις της Fairfax Financial Group του Πρεμ Γουάτσα στην τράπεζα Eurobank και στην Eurolife, στον Μυτιληναίο και στα καταστήματα Praktiker. Το 2023 η Μυτιληναίος αποφάσισε να επενδύσει 1,7 δισ. δολάρια για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων 1,4 GW ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την κατασκευή μονάδας αλουμινίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu