Η πιθανότητα συστημικής απειλής στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «2014 Multinational Finance Society Winter Conference», με θέμα: «Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο διοργανώνει το ΚΕΠΕ.
Οπως είπε, παρά την πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκλήσεις και κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με αρκετά βραδύ ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός το 2014 για τρίτο συνεχές έτος.
Η ανάκαμψη στην Ε.Ε. είναι παράλληλα υποτονική και εύθραυστη, με χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας, όπως επισήμαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο.
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την περαιτέρω πορεία της ανάκαμψης.
Ωστόσο, υπογράμμισε, οι προσπάθειες οι οποίες έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επίσης δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για διατηρήσιμη ανάκαμψη.
Σχετικά με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε κατ’ αρχάς την συνεχιζόμενη μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάκαμψη, όπως ανέφερε, γίνεται μέχρι στιγμής με περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό, τόσο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ όσο και σε επιμέρους χώρες, σε πολλές περιπτώσεις.
Επειδή η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι τραπεζοκεντρική, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες, οι οποίες παράγουν τον κύριο όγκο των αγαθών και υπηρεσιών στην οικονομία και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EuroBasket (Σάββατο 6/9): Τουρκία, Γερμανία, Λιθουανία και ένα θαύμα (Φινλανδία) στους «8»
- Γίνονται και θαύματα: Η Σερβία εκτός Eurobasket από τη Φινλανδία!
- Οι νέοι μειωμένοι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος από 1η Ιανουαρίου 2026
- Τολμηρή μείωση ΑΜΕΣΩΝ φόρων για να διασκεδάσει τη συρρίκνωση διαθέσιμου εισοδήματος λόγω ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ και αύξησης ΕΜΜΕΣΩΝ φόρων
- Βόλος: Εκατοντάδες φωνές στη συγκέντρωση για τα Τέμπη
- Μητσοτάκης: 2.000 διαμερίσματα για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και για συμπολίτες που δεν έχουν πρώτη κατοικία
- H Λιθουανία κέρδισε τη Λετονία 88-79 και προβάλει πιθανός αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας
- Μητσοτάκης: Μειώνονται οι φόροι για όλους 2%, μηδέν φόρος για νέους, μείωση φόρων από ενοίκια, τέλος η προσωπική διαφορά για συνταξιούχους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις