Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται και πάλι να στηρίξει τη συνοχή της ευρωζώνης εάν χρειαστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που δημοσίευσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.
_x000D_
«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα», δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.
_x000D_
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο».
_x000D_
Για κάποιους αξιωματούχους, αυτό ίσως αποτελέσει επιχείρημα για να διατηρήσει η ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. «Νομίζω ότι αυτού του είδους η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Το κατά πόσο θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο ή με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερη περίοδο μένει να αποφασιστεί. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει ένας αριθμός επιλογών στο τραπέζι όταν συναντηθούμε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εξάρχου για ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον μίας ιδιαίτερα σκληρής πραγματικότητας τον χειμώνα»
- Την έναρξη των αιτήσεων για τις “Νταντάδες της Γειτονιάς” σε μία εβδομάδα ανακοίνωσε η Μιχαηλίδου
- Έρευνα Grant Thornton: Κατά 13,31% αυξήθηκαν οι αμοιβές των Μελών Δ.Σ. εισηγμένων στο Χρηματιστήριο το 2024
- Παπασταύρου: Να επεκτείνουμε τον Κάθετο Διάδρομο στα Δυτικά Βαλκάνια
- Κλειστά μόνο τα νυχτερινά σχολεία στην Αττική την Τετάρτη 1/4 λόγω της κακοκαιρίας
- TITAN S.A. - Οικονομική έκθεση TITAN S.A. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- ΓΕΝ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Οικονομική έκθεση ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Μητρική)-XHTML
- Η ελληνική μπίρα αντέχει παρ΄ότι το κράτος έχει γίνει «συνέταιρος» με φόρους 42% της τελικής τιμής
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







