Την άποψη ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι μόνο με απομείωση μπορεί να γίνει βιώσιμο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Στρατούλης υποστήριξε πάντως πως η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί να συμβιβαστεί με μια ενδιάμεση λύση, τονίζοντας ότι από εκεί και πέρα «απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση» για να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι να ζητηθούν νέα δάνεια, αλλά να υπάρξει μια «αναπτυξιακή συμφωνία για την Ελλάδα».
Όπως είπε ο κ.Στρατούλης, το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί όλο παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
«Κακά τα ψέματα, από αυτό θα κριθούμε», υποστήριξε ο κ.Στρατούλης, αναφέροντας πως η εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα «έρθει κατά κύματα».
Όσον αφορά τις συντάξεις ο κ.Στρατούλης επέμεινε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων, λέγοντας μάλιστα και πως αρνήθηκε να υπογράψει την προϋπάρχουσα υπουργική απόφαση που θα επέφερε μείωση 7% στις επικουρικές, ενώ για τη 13η σύνταξη είπε πως αυτή θα επανέλθει για συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ.
Όπως υποστήριξε, αυτή θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015
Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόνισε πως υπάρχουν χρήματα, και εκτίμησε ότι με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εισρεύσουν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Απέδωσε την εκτίμησή του στις ευνοϊκές πρόνοιες της νέας ρύθμισης, όπου όλοι θα έχουν δικαίωμα χρήσης του αριθμού των 100 δόσεων, θα υπάρξει μείωση στα επιτόκια και θα υπάρχει μείωση ή και διαγραφή των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης.
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ.Στρατούλης ανέφερε πως στόχος είναι η σταδιακή αποκατάστασή του μέσα στο 2016, ενώ προανήγγειλε πως το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο 15ημερο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Alter Ego: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος
- ΓΣΕΒΕΕ: Στηρίζει τα συνεργεία αυτοκινήτων για απόσυρση του ψηφιακού πελατολογίου
- Χρηματιστήριο: Τέταρτο πτωτικό σερί με συνολικές απώλειες 2,71%
- Πρόστιμο στην Pictet για ξέπλυμα χρήματος
- Σι Τζινπίνγκ: «Η στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν δεν θα λύσει τα προβλήματα»
- Τανκς του Ισραήλ σκότωσαν 59 στη Γάζα που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν επισιτιστική βοήθεια
- Billys: Ολοκλήρωσε νέα χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ
- Ιράν: Ξεπέρασαν τους 450 οι νεκροί
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις