Διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας παρείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για την αγορά στο μέλλον πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και για την επούλωση των πληγών από τις τελευταίες μεγάλες και ολέθριες πυρκαγιές, κυρίως στην Ανατολική Αττική.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό.
Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην επούλωση των πληγών.
Η ΕΕ, διά της παρουσίας μου εδώ, επιδεικνύει χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη είναι να δει πρακτικά πως θα βοηθήσει η ΕΕ.
Θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί μέσα από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και στην επούλωση των πληγών» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Στυλιανίδης, ο οποίος σχετικά με την οικονομική ενίσχυση είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει από διάφορα ταμεία, αλλά είναι θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκείνο πάντως που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν όλες οι χώρες της ΕΕ και ακόμα και κράτη μη μέλη, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γιατί αυτό, όπως εξήγησε, δείχνει την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στον τομέα της συνεργασίας.
Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει γίνει νόμος της ΕΕ η δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα από το πρόγραμμα RescEU, το οποίο αποτελεί ακριβώς αυτό, και στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται κυρίως απο τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά θα σταθμεύουν σε σταθμούς κοντά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από πυρκαγιές και θα διατίθενται άμεσα στις χώρες που τα χρειάζονται σε περίοδο κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής σχεδιασμού, θα εντάσσονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των εθνικών αεροπορικών στόλων και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις