Εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα αφαιρεθεί από την τιμή, το ποσό της επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ θα είναι μικρότερο - Ως συντελεστής 24% παραμένει ίδιος γιατί δεν επιρέπεται από την ΕΕ να μειωθεί στα καύσιμα
Σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού την Τρίτη το βράδυ 13/1 σχετικά με το ΦΠΑ στο πετρέλαιο, αμέσως μετά τη συνάντηση με την ομάδα των αγροτών που πήγε στο Μαξίμου για να διαπραγματευτεί.
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε επί λέξη ότι «επίσης, οι αγρότες μας πια δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης».
Αυτές οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν και ως μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά επανέλαβε το μέτρο που είχε ήδη εξαγγείλει το Μαξίμου κατά την εξειδίκευση των μέτρων την προηγούμενη Τετάρτη (7 Ιανουαρίου), απλώς θέλησε να υπογραμμίσει ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο εφόσον ο ΦΠΑ δεν θα επιβληθεί επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης και άρα το όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τον παραγωγό. Μέχρι τώρα ο ΦΠΑ επιβάλλεται σε όλα τα καύσιμα πάνω στο άθροισμα της τιμής συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα αφαιρεθεί από την τιμή, ο ΦΠΑ ως συντελεστής παραμένει ο ίδιος αλλά το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι μικρότερο.
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ το είχε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις 7 Ιανουαρίου. Τότε είχε δηλώσει ότι δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει οδηγία που υποχρεώνει όλες τις χώρες της ΕΕ να έχουν ΦΠΑ στα καύσιμα στον ανώτατο συντελεστή (δηλαδή για την Ελλάδα 24%).
Ακολουθεί το βίντεο και η σχετική δήλωση του Θάνου Πετραλιά στο 59:40”:
Τι επιπλέον κέρδισαν τελικά οι αγρότες;
Οχι πολλά είναι η απάντηση. Η βασική ρύθμιση αφορά στο φθηνό αγροτικό ρεύμα και παραμένει στα 8,5 λεπτά/Kwh, όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό το μέτρο θα ενταθούν και όσοι αγρότες/κτηνοτρόφοι ήταν εκτός ρύθμισης και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επίσης, υπάρχει ανοιχτό παράθυρο επανένταξης στο φθηνό αγροτικό ρεύμα (ΓΑΙΑ) ως τον Μάρτιο για όσους αμέλησαν τις υποχρεώσεις τους, πλην όμως και αυτοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για έναν χρόνο και θα έχουν τη χαμηλή τιμή από την άνοιξη του 2027.
Σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2026. Εφέτος θα ισχύσει το σύστημα με τα τιμολόγια και επιδότηση στο 100% της κατανάλωσης, ενώ από τον Νοέμβριο του 2026 με βάση τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ θα ισχύσει το νέο σύστημα με ηλεκτρονική εφαρμογή στα κινητά και στα πρατήρια.
Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν όσοι καλλιεργούν τριφύλλι, καθώς υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω ευλογιάς (απώλεια εισοδήματος λόγω της εκρίζωσης των κοπαδιών). Ήταν ένα βασικό αίτημα, καθώς στο καθεστώς αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος είχαν ενταχθεί τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι βαμβακοπαραγωγοί και σιτοπαραγωγοί.
Για τους κτηνοτρόφους, ειδικά, θα υπάρξει νέα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό για να γίνει εκτενής συζήτηση για τα ζητήματα του κλάδου, όμως ήδη η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα τους στηρίξει και το 2026 για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καθώς θεωρείται ότι είναι μάλλον απίθανο να προλάβουν να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους.
Τα θέματα που, μεταξύ άλλων, τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν τα εξής:
1) Τεχνικά θέματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς
2) Ζητήματα μετάβασης της ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
3) Νέοι αγρότες
4) Επαγγελματική εκπροσώπηση αγροτών
5) Πράσινη μετάβαση
6) Ανάγκη αύξησης παραγωγικότητας
7) Νέα ΚΑΠ – πανελλαδικός διάλογος
8) Ανακατανομή πόρων στους έντιμους αγρότες – βασική και οικολογικά σχήματα
9) Διασύνδεση επιδότησης με παραγωγή – νέο μοντέλο
10) Κόστος παραγωγής – ρεύμα και πετρέλαιο – επικαιροποίηση μεθοδολογίας
11) Ενίσχυση μηδικης στις κόκκινες περιοχές
12) Ενίσχυση θερμοκηπίων
13) Υποδομές – αρδευτικά και αγροτικοί δρόμοι
14) Κλιματική αλλαγή – λειψυδρία
15) Εργάτες γης
16) ΕΛΓΑ – αλλαγή κανονισμού
17) Εκπαίδευση αγροτών
18) Αξιοποίηση ανεκμεταλλευτης αγροτικης γης
19) Τιμές φυτοφαρμάκων
20) Ευλογιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φρένο στις κινέζικες πλατφόρμες, δέσμευση προσφορών και εννιαετή προστασία για τα ενοίκια ζήτησαν οι έμποροι από τον Μαραβέγια
- Σύγχηση με το ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο – Δεν μειώνεται ο συντελεστής, παραμένει 24%
- Τραμπ: Κάλεσε τους συμμάχους να «φύγουν» από το Ιράν
- Πετρέλαιο: ‘Αλμα τιμών λόγω φόβου διακοπής ιρανικών ροών
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση Εκλογής Νέου Μέλους Δ.Σ. και Ανασυγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα
- Μητσοτάκης: Χωρίς ΕΦΚ το αγροτικό πετρέλαιο – Έχουν το χαμηλότερο ρεύμα στην Ευρώπη – Εξαντλήθηκε η κατανόηση
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μικτά πρόσημα – Άλμα άνω του 5% για την Orsted
- Πόρισμα Επιτροπής Διερεύνησης του blackout στο FIR Αθηνών: Προκλήθηκε από «ψηφιακό θόρυβο»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









