Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτός ο νέος θεσμός αποσκοπεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή τις νομικές πράξεις της ΕΕ στους τομείς της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην Ένωση και του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Συμβούλιο της ΕΕ, του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο η Ρουμανία.
Σκοπός της νέας αυτής αρχής είναι επίσης να «παρέχει πληροφορίες στους μισθωτούς και στους εργοδότες όσον αφορά την κινητικότητα στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει την επίσημη έγκριση των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ευρωπαϊκών θεσμών, σχεδόν 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν ή εργάζονται σε ένα άλλο κράτος μέλος από αυτό του οποίου είναι πολίτες, αριθμός που έχει διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάρτιο του 2018 τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εργασίας με σκοπό κυρίως να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση ορισμένων καταχρήσεων που ευνοούν το κοινωνικό ντάμπινγκ.
«Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην υλοποίηση της δέσμευσής μας υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Γαλλίδα οικολόγος ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί δήλωσε πως «απέναντι στις καταχρήσεις, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ήταν απαραίτητη».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει επιτέλους δράση ώστε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο της ΕΕ να τύχουν σεβασμού και η ελεύθερη κυκλοφορία να παραμείνει μια πραγματική ευκαιρία», είπε.
«Απαιτείται τώρα από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των εργατικών νόμων, να αντικρούσει την εκμετάλλευση και να εξαλείψει τα περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επέμεινε ο Βούλγαρος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Γκεόργκι Πιρίνσκι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ικανοποίηση Τραμπ για τις συνομιλίες με Κίνα στη Γενεύη για εμπόριο και δασμούς
- Στη Σαντορίνη Κεφαλογιάννης, Λέκκας για συσκέψεις
- Ο comme il faut Κικίλιας χαρακτήρισε «χαρτογιακάδες» τους ευρωπαίους των Βρυξελλών
- Συνάντηση Παπασταύρου με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον
- Ζελένσκι: Ζητά άμεση κατάπαυση πυρός για απευθείας διαπραγματεύσεις με Ρωσία
- Εγκαίνια για τη Διεθνή Έκθεση Αλεξαδρούπολης «Alexpo2025»
- Στις φλόγες λεωφορείο εν κινήσει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης
- Κασσελάκης: Συνεργασία με Κωνσταντοπούλου στην υπόθεση «Τέμπη»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις