Τράπεζες

Συναγερμός από την ΕΚΤ για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στις τράπεζες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο ευρωπαϊκός επόπτης καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τις διορθώσεις σε τεχνολογικές ευπάθειες που ανέδειξαν προηγμένα μοντέλα AI

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλεί τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης να κινηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση τεχνολογικών αδυναμιών που φέρονται να ανέδειξαν τα πιο πρόσφατα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ αναμένεται να υπογραμμίσει, σε έκτακτη συνάντηση με τις τράπεζες, ότι οι κίνδυνοι δεν αφορούν πλέον μόνο επιμέρους συστήματα κυβερνοασφάλειας, αλλά μπορούν να αποκτήσουν συστημική διάσταση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται η ικανότητα νέων μοντέλων AI να εντοπίζουν ευπάθειες σε λογισμικό και ψηφιακές υποδομές με ταχύτητα και κλίμακα που υπερβαίνουν τις μέχρι σήμερα δυνατότητες των οργανισμών. Η εξέλιξη αυτή εντείνει την πίεση προς τις τράπεζες να επιταχύνουν την εγκατάσταση διορθωτικών ενημερώσεων, να ενισχύσουν τις διαδικασίες παρακολούθησης και να επανεξετάσουν την ετοιμότητα των συστημάτων τους απέναντι σε πιο εξελιγμένες κυβερνοαπειλές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η καθυστέρηση στην αποκατάσταση γνωστών αδυναμιών μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικούς κινδύνους, ιδίως σε έναν κλάδο όπου οι τράπεζες συνδέονται στενά μεταξύ τους μέσω πληρωμών, αγορών, υποδομών δεδομένων και κοινών προμηθευτών τεχνολογίας. Η ανησυχία είναι ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εφόσον αξιοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κενών ασφαλείας.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξημένης εποπτικής προσοχής στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ίδια η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι παρακολουθεί στενότερα τη χρήση AI και γενετικής AI από τις τράπεζες, με στόχο να αξιολογήσει τόσο τις επιχειρησιακές ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους για τη διακυβέρνηση, την ανθεκτικότητα και τη συνετή διαχείριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το μήνυμα προς τις τράπεζες είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί μόνο εργαλείο καινοτομίας, αλλά και νέο πεδίο εποπτικού κινδύνου. Για τον επόπτη, η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα μοντέλα AI καθιστά αναγκαία μια πιο επιθετική προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια: ταχύτερες διορθώσεις, καλύτερη χαρτογράφηση εξαρτήσεων από τρίτους παρόχους και σαφείς διαδικασίες αντίδρασης σε πιθανά περιστατικά.

Η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει ότι η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στις τράπεζες περνά πλέον από το επίπεδο της παραγωγικότητας και της αυτοματοποίησης στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Για τις διοικήσεις των τραπεζών, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αξιοποιήσουν την AI, αλλά να αποδείξουν ότι μπορούν να ελέγξουν τους κινδύνους που αυτή αποκαλύπτει ή επιταχύνει.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu