Δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο, όπως μια συμφωνία, από τις συζητήσεις με τη Cheniere Energy
Δεν προέκυψε κάτι «σιροπιαστό» από τη συνάντηση με τη Cheniere Energy ενώ έγιναν συζητήσεις για τη συμφωνία της Venture Global LNG με την Gastrade και την παρουσία του Αμερικάνικου κολοσσού στην χώρα μας, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο Financial Report στον απόηχο των πολλαπλών συναντήσεων της ηγεσίας του Υπουργείου με την Exxon Mobil, τη Chevron και τη Cheniere Energy στο Τέξας.
Η δραστηριότητα τόσο της Exxon Mobil όσο και της Chevron είναι άλλωστε γνωστή στην ελληνική επικράτεια. Η τρίτη όμως εταιρία την οποία επισκέφθηκε ο υπουργός και ο υφυπουργός περιβάλλοντος την Παρασκευή 9 Μαΐου έχει κάνει ελάχιστα την εμφάνισή της στην ελληνική ενεργειακή σκηνή και κάποια μικρά βήματα έχουν μείνει ακόμη μετέωρα, ενώ η Venture Global LNG είναι γνωστή για την πενταετή συμφωνία της με την Gastrade για την προμήθεια LNG που θα εισάγεται από τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (FRSU Αλεξανδρούπολης).
Η Cheniere Energy και η ελπίδα για μελλοντική συνεργασία
Η Cheniere Energy είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως μετά την QatarEnergy (πρώην Qatar Petroleum). Τα έσοδα της Cheniere Energy για το έτος 2024 ανήλθαν σε 15,7 δισ. δολάρια
Η Cheniere έχει υπογράψει ήδη σημαντικές μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας στην Ευρώπη και την Ασία και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προμήθεια LNG στην Ευρώπη μετά την κρίση φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάποια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα.
«Είναι κάτι καινούργιο», αναφέρουν οι πηγές του Υπουργείου στο Financial Report, σχετικά με τις συζητήσεις με την εν λόγω εταιρία.
«Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμα, αλλά θέλουμε και ευελπιστούμε να προκύψει κάτι ευρύτερο και πιο συγκεκριμένο, μια συνεργασία, στο μέλλον», δηλώνουν επίσημες πηγές του Υπουργείου, φανερώνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα μια μακροχρόνια συμφωνία με τη Cheniere Energy και πολύ θα το ήθελε σε αυτό το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Αυτό αποδεικνύει και τις φερέλπιδες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να φυλάξει τα νώτα της απέναντι στα αφηγήματα Τραμπ για τις εξαγωγές LNG, και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ στον ενεργειακό κλάδο τουλάχιστον, ώστε να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια και την πλήρωση των αποθεμάτων της σε μια κρίσιμη εποχή. Παράλληλα, βέβαια, η αυξημένη εξάρτηση από εταιρίες μιας μόνο χώρας, όπως φαίνεται να συμβαίνει εδώ, δεν αποτελεί πάντα ορθή επιλογή για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς η τελευταία επιτυγχάνεται μόνο με την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος. Όμως, πρώτα έρχεται η πλήρωση των αποθεμάτων και των αναγκών σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ώστε να αποφευχθεί εκ νέου μια εγχώρια ή ευρωπαϊκή κρίση και μετά η ενεργειακή ασφάλεια, όπως φαίνεται επίσης.
Η Cheniere πρέπει να σημειωθεί ότι έχει κάνει περιστασιακά την εμφάνισή της στην ελληνική ενεργειακή σκηνή με πιο πρόσφατη το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύει ο ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, το γεγονός αφορούσε την υποδοχή στη Ρεβυθούσα του πρώτου αμερικανικού φορτίου LNG στην 3η δεξαμενή το 2018. Ενδιαφέρον μάλιστα για περαιτέρω επενδύσεις είχε εκδηλώσει η αμερικάνικη εταιρία από το 2015 και 10 χρόνια μετά δεν έχει συναφθεί κάποια μακροχρόνια συμφωνία.
H Venture Global LNG στην Αλεξανδρούπολη
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν και συζητήσεις για την Venture Global, η οποία ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της ηγεσίας του υπουργείου.
Η Venture Global υπενθυμίζεται ότι έχει συνάψει, μόλις το Σεπτέμβριο του 2024, πενταετή συμφωνία με την Gastrade για την παράδοση περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο τερματικό σταθμό υποδοχής της Αλεξανδρούπολης (FRSU Αλεξανδρούπολης).
Ο FRSU Αλεξανδρούπολης είναι ουσιαστικά η πύλη για την πρόσβαση στον «Κάθετο Διάδρομο» Βορρά- Νότου, την κύρια οδό τροφοδοσίας με αέριο της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα, αναδεικνύεται και εξαιρετικά σημαντικό οι παραδόσεις της Venture Global να επισφραγίζονται και από μια μακροχρόνια συμφωνία όπως αυτή με την Gastrade για την ενεργειακή ασφάλεια της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.
Δεν έγινε επίσης γνωστό αν υπήρχαν συζητήσεις για να αυξήσει τις παραδόσεις ή για κάποια επικείμενη συμφωνία με άλλη εταιρία του ελλαδικού χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade είναι η μόνη εταιρία που διαχειρίζεται τον FRSU Αλεξανδρούπολης, αλλά το μετοχικό της σχήμα είναι πολυπληθές. Συγκεκριμένα, στην εταιρία συμμετέχουν ισόποσα με 20% ο όμιλος Κοπελούζος μέσω του φυσικού προσώπου Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog (συμφερόντων του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού), η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz (κρατική βουλγάρικη εταιρεία) και ο ΔΕΣΦΑ (ελέγχεται από την ιταλική SNAM ενώ συμμετέχουν επίσης η Enagas, Fluxys και όμιλος Κοπελούζος).
Η Venture Global, με έδρα τη Βιρτζίνια, θα αποκτήσει πρόσβαση στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού σταθμού, που σημαίνει περίπου 12 φορτηγά πλοία ετησίως. Επίσης, πρόκειται να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ μόλις κατασκευαστεί πλήρως ο τερματικός σταθμός εξαγωγής LNG Plaquemines και αρχίσει να παράγει.
Η εταιρεία, επιπλέον, κατασκευάζει και αναπτύσσει αυτή τη στιγμή πάνω από 100 MTPA ονομαστικής δυναμικότητας παραγωγής για την παροχή καθαρής, προσβάσιμης ενέργειας στον κόσμο. Η Venture Global αναπτύσσει έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Κινείται με κέρδη – Άλμα 8% από AMD
- Aegean: Στις 20 Μαΐου η αποκοπή για το μέρισμα 0,8 ευρώ ανά μετοχή
- Skoda Auto: Έφτασε τα 5 εκατ. η παραγωγή του Fabia
- Ρωσία και Αίγυπτος συζητούν την κατασκευή τερματικών LNG στο Κάιρο
- «Εξοικονομώ 2021»: Παράταση στην προθεσμία αιτήσεων
- Θεοδωρικάκος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το «Made in Greece» στη ναυπηγική βιομηχανία να γίνει success story
- Ορ. Καβαλάκης: Στα 21,3 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Μάιο
- ΘΕΑ: Μέχρι 31 Μαΐου οι αιτήσεις καινοτόμων ομάδων ΜμΕ και startups για ένταξη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις