Η Ρωσία προσπαθεί να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως πελάτη φυσικού αερίου
Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του ηγέτη της Κίνας Σι Τζίπίνγκ στη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα και το επίμαχο της ενεργειακής συνεργασίας και του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 προς την Κίνα.
Ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα» και έδωσε καταφατική απάντηση σε ερώτηση αν θα συζητηθεί ο αγωγός Power of Siberia 2.
Η Ρωσία πρότεινε τον αγωγό μέσω της Μογγολίας πριν από χρόνια, ωστόσο η Μόσχα προσβλέπει στο Πεκίνο για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τον σημαντικότερο πελάτη φυσικού αερίου.
Η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το 2030, λένε οι εμπειρογνώμονες. Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού είναι η τιμή του φυσικού αερίου.
Ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων θα μπορούσε να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον αγωγό Nord Stream 1 που έχει πλέον καταργηθεί και συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Με φυλλάδια στα ταμεία απαντά ο Σκλαβενίτης στο πρόστιμο Θεοδωρικάκου
- Shein: Επιλέγει Γαλλία για να ανοίξει τα πρώτα της μόνιμα καταστήματα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από αυτοκίνητα και τεχνολογία
- Ψηφιακά αλλά περίπλοκη η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα φυσικών προσώπων
- Hellenic Cables: Ανέλαβε σύμβαση για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Δύο νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στο Μάντσεστερ
- Η σύσκεψη για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας έμεινε στην ανταλλαγή απόψεων
- Δούκας: Όχι τουριστικό mall γύρω από την Ακρόπολη – Να σωθεί η ισορροπία της Αθήνας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις