Νέα

Συνέντευξη φον ντερ Λάιεν στους FT: Ναι στις αγροτικές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο κοινό χρέος

Καλά λόγια για την Ελλάδα και για άλλες χώρες για την απορροφητικότητα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενόψει των ευρωεκλογών και διεκδίκησης δεύτερης θητείας στην προεδρεία της Κομισιόν

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε την Τρίτη 21 Μαΐου η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ζητάει δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν.

Αν αναρωτιέστε εάν ο δημοσιογράφος ρώτησε την πρόεδρο της ΕΕ για την επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια, η απάντηση είναι όχι. Ούτε η ίδια αναφέρθηκε στο θέμα. Όμως, είπε καλά λόγια για την Ελλάδα και για άλλες χώρες σχετικά με την απορροφητικότητα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των επενδύσεων. Τα καλά λόγια βέβαια αποσκοπούν και στο εκλογικό αποτέλεσμα καθώς η Νέας Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο στηρίζει την πρόεδρο της Κομισιόν και οι ψήφοι μετράνε στην ανανέωση της θητείας της.

Το ΕΛΚ προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, επιτρέποντάς να προτείνει τη φον ντερ Λάιεν ως την επιλογή του για πρόεδρο της Επιτροπής. Στη συνέχεια Πρέπει να υποστηριχθεί από τους ηγέτες της ΕΕ και να κερδίσει την πλειοψηφία του νέου κοινοβουλίου για να επικυρωθεί.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη συνέντευξη ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για τη συνοχή όσο και για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ — αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ ετησίως — υπό όρους για μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους και για συνομιλίες για νέο κοινό δανεισμό.

Απέρριψε την ιδέα ότι η Δύση βρίσκεται ήδη σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα — και δήλωσε δήλωσε αντίθετη στην προοπτική να ενταχθεί η ΕΕ με την πλευρά των ΗΠΑ σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο. Δήλωσε ότι η προσέγγιση των Βρυξελλών θα πρέπει να είναι «διαφορετική» από τις ΗΠΑ.

«Ας υποθέσουμε ότι συμμεριζόμαστε ορισμένες από τις ανησυχίες των Αμερικανών ομολόγων μας. [Αλλά] η προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Οι Αμερικανοί μόλις εφάρμοσαν γενικούς δασμούς», είπε στους FT. «Θέλουμε ανταγωνισμό, θέλουμε να κάνουμε συναλλαγές μαζί, αλλά θέλουμε να είναι δίκαιο και σύμφωνα με τους κανόνες».

«Βλέπουμε την Κίνα, που έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με φθηνά προϊόντα τα οποία πλημμυρίζουν την αγορά μας και οι εταιρείες μας έχουν προβλήματα πρόσβασης στην κινεζική αγορά. Αυτά είναι θέματα που προκαλούν ανησυχία», ανέφερε.

Η πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι αναμένει ότι την έρευνα της Κομισιόν που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με το εάν τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έχουν επωφεληθεί από «υπερβολικές επιδοτήσεις παραγωγής» και δήλωσε ως πιθανή αντίδραση την επιβολή δασμών αλλά στο επίπεδο της ζημίας που έχει προκληθεί.

«Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο της αγοράς ή προστατευτισμό», πρόσθεσε. «Θέλουμε να διακινδυνεύσουμε, όχι να αποσυνδεθούμε [από την Κίνα]»

Σχετικά με τις επιδοτήσεις 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε να εξαρτηθεί η πρόσβαση στις επιδοτήσεις της ΕΕ μέσα από εθνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της υποτονικής ανταγωνιστικότητας του έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων.

Επίσης θα μπορούσε να ελευθερώσει χώρο για πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ένα επιτυχημένο προηγούμενο, είπε η φον ντερ Λάιεν, ήταν το πρόγραμμα NextGenerationEU του μπλοκ – ένα κοινό πρόγραμμα δανεισμού 800 δισ. ευρώ με στόχο την εκκίνηση των εθνικών οικονομιών μετά την πανδημία Covid-19 – στο οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν πρόσβαση μόνο εάν πραγματοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Έχοντας έναν «συνδυασμό μεταρρύθμισης και επενδύσεων . . . οδήγησε στην ανάπτυξη», είπε. «Και το βλέπετε τώρα στην επιτυχημένη, οικονομική ανάπτυξη που έχετε στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία».

«Έτσι πρέπει να πάρουμε μαθήματα», είπε. «Είμαι ανοιχτή σε αυτή τη συζήτηση γιατί βλέπω ότι ο αντίκτυπος της επένδυσής μας ήταν ισχυρός».

Ναι στην άντληση κοινού χρέους 

Τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ να περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την ασφάλεια, για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και για υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι ήταν «ανοιχτή» στην άντληση νέου κοινού χρέους για να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον Μακρόν και άλλους, αλλά ότι ήταν μια «καθαρή κυρίαρχη απόφαση» των κρατών μελών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu