Ταχυδρομείο-πωλητής τραπεζικών υπηρεσιών χωρίς διαφάνεια;
Στη ΔΕΘ, οι διοικήσεις των ΕΛΤΑ και της Alpha Bank παρουσίασαν τη «στρατηγική συνεργασία» τους. Από εφέτος τα ταχυδρομεία θα ξεκινήσουν απλές τραπεζικές υπηρεσίες (π.χ. άνοιγμα αποταμιευτικού λογαριασμού, ενώ από το 2026 υπόσχονται κάρτες, επενδυτικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, προεξοφλήσεις συντάξεων και POS στους εμπόρους. Το αφήγημα είναι ότι θα πουληθούν χρηματοοικονομικά προϊόντα σε ένα δυνητικό κοινό 1 εκατ. πολιτών , με μοχλό το δίκτυο 1.100+ σημείων των ΕΛΤΑ.
Αναβίωση της σχέσης ΕΛΤΑ-ΤΤ
Τα ΕΛΤΑ επιδιώκουν να αναβιώσουν τη σχέση που έχουν με τραπεζικές εργασίες δεδομένου ότι παλαιότερα τα ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) είχαν στενή, ιστορική και μετοχική σχέση. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξεκίνησε και λειτούργησε ως χρηματοπιστωτικός θεσμός μέσα από το δίκτυο των ταχυδρομείων, μία σχέση που με το χρόνο εξασθένισε ενώ με τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά την οικονομική κρίση σε “καλό” και κακό τμήμα (bad bank) η σχέση αυτή μεταφέρθηκε στην τράπεζα Eurobank, που απορρόφησε το καλό κομμάτι του Τ.Τ.
Ο Γρηγόρης Σκλήκας διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη ΔΕΘ για τη συνεργασία με την Alpha Bank, μίλησε για τρεις πυλώνες ανάπτυξης (ταχυδρομείο-ακίνητη περιουσία-υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με αιχμή τα χρηματοοικονομικά) και για «σύνδεση micro-logistics με χρηματοοικονομικά προϊόντα» που θα δημιουργεί πιστοληπτικό προφίλ για όσους σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.
Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank επικαλέστηκε τα παραδείγματα An Post και Poste Italiane και περιέγραψε τη συνεργασία ως τον τρόπο να δοθούν «οι σωστές υπηρεσίες, στον σωστό τόπο και χρόνο». Ωραία λόγια, συγκεκριμένες υποσχέσεις.
Αλλά κάπου εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες για τη συνεργασία.
Καμία απάντηση για τους όρους της συνεργασίας
Γιατί παρά την επικοινωνιακή πανδαισία, οι δύο πλευρές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας ενώ τα ΕΛΤΑ και ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Σκλήκας κάνουν ότι μπορούν για να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη συνεργασία με την Alpha Bank. Γνωρίζουμε μόνο τα γενικά: σταδιακή υλοποίηση από το β’ 2025 και αποκλειστικότητα της Alpha για προϊόντα όπως δάνεια/επενδυτικά/τραπεζοασφαλιστικά.
Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα: τα ΕΛΤΑ δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Ανήκουν 100% στο Υπερταμείο (Growthfund), δηλαδή στον δημόσιο τομέα, άρα λογοδοτούν στους πολίτες, ειδικά εάν έχουν φαγωθεί μερικά εκατομμύρια και υπάρχει κάποιο πόρισμα ελεγκτικής εταιρέιας, το οποίο η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ σε συνεργασία με το Υπερταμείο το έχουν θάψει. Σε μια δημόσια συμμετοχής εταιρεία, το ελάχιστο είναι η πλήρης διαφάνεια.
Το FinancialReport έστειλε ερωτήσεις πριν την ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενώ γενικά θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής: Πως έγινε η συνεργασία με την Alpha Bank; Εγινε κάποιος διαγωνισμός για την επιλογή τράπεζας με βάση την καλύτερη και αποδοτικότερη λύση; Η συνεργασία είναι ορισμένου χρόνου; Υπάρχει αποκλειστικότητα; Υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα; Τι ισχύει για τα προσωπικά δεδομένα; Ποιος αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο σε «embedded finance» λύσεις; Πού θα απευθύνεται ο πελάτης αν «κολλήσει» μια αίτηση ή αν αμφισβητήσει χρέωση POS; Στην Alpha, στα ΕΛΤΑ, ή και στα δύο; Θα εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ για να πουλούν χρηματοοικονομικά προϊόντα; Θα υπάρχουν πιστοποιήσεις;
Η απάντηση των ΕΛΤΑ προς το FinancialReport ήταν να παρακολουθήσουμε σε live streaming εξ΄αποστάσεως την εκδήλωση έγινε της Θεσσαλονίκης. Βέβαια ούτε εκεί δόθηκε κάποια απάντηση, αφού δεν δόθηκε η δυνατότητα ερωτήσεων. Παρουσίαση έγινε, χωρίς δυνατότητα ερωτήσεων ούτε καν σε όσους ήταν παρόντες.
Το περίεργο είναι ότι εάν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ θα διαπιστώσει ότι προσφέρονται τραπεζικά προϊόντα και λογαριασμοί ταμιευτηρίου σε συνεργασία με τη Eurobank. Ισχύει ή δεν ισχύει;
Τι ακριβώς ισχύει δεν μπορούμε να μάθουμε, αφού οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ ενδιαφέρονται μόνο για στημένες παρουσιάσεις.
Τι κερδίζει η Alpha
Για την Alpha είναι ξεκάθαρο: αποκτά φυσική παρουσία σε κάθε γωνιά της χώρας μέσω 1.100 σημείων, ένα άλμα από τα περίπου 272 καταστήματα που διατηρεί σήμερα αι πρόσβαση σε νέο πελατολόγιο ΜμΕ/ελεύθερων επαγγελματιών. Για τα ΕΛΤΑ, το στοίχημα είναι να μετατρέψουν αυτή την «πώληση τραπεζικών υπηρεσιών» σε σταθερά, καθαρά έσοδα χωρίς να διαβρώσουν την αποστολή τους.
Κανείς δεν διαφωνεί ότι η χρηματοπιστωτική ένταξη είναι ζητούμενο, ιδίως στην περιφέρεια. Το είπαν καθαρά οι κ.κ. Σκλήκας και Παπαγαρυφάλλου στη ΔΕΘ. Όμως η ένταξη χωρίς διαφάνεια είναι πρόβλημα γιατί τόσο τα ΕΛΤΑ όσο και το ΤΤ έχουν πολύ κακό παρελθόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΔΜΗΕ: Από 2/10 η καταβολή του προμερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή για το 2025
- ΕΕ: Μειώθηκαν 23% οι αιτήσεις για άσυλο το πρώτο εξάμηνο
- Euroxx: Νέα τιμή – στόχος στα 42 ευρώ για τη Jumbo
- ΔΥΠΑ: “Ημέρες Καριέρας” στη Θεσσαλονίκη με 3.000 θέσεις εργασίας από 100 επιχειρήσεις
- InterMed: Κατοχύρωσε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed
- Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
- Μέση Ανατολή: Ενοπλη επίθεση στην Ιερουσαλήμ με 4 νεκρούς – Εξουδετερώθηκαν οι δύο δράστες
- Εξειδίκευση μέτρων: Από το 2026 αύξηση βάση ΑΕΠ και πληθωρισμού σε όλους τους συνταξιούχους (LIVE)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις