Επίσης στην οικονομική ασφάλεια, με κοινές δράσεις για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού
Κατά την 30ή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα για τη φιλοξενία και συνεχάρη την Ιαπωνία για την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Τόνισε ότι σε μια εποχή οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, η συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, η νέα Συμμαχία ανταγωνιστικότητας μεταξύ των δύο πλευρών βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Πρώτον, η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, μέσω πλήρους εφαρμογής της υφιστάμενης οικονομικής συμφωνίας και απλούστευσης κανόνων.
Δεύτερον, οικονομική ασφάλεια, με κοινές δράσεις για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, προστασία κρίσιμων υποδομών και καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Τρίτον, καινοτομία και πράσινη/ψηφιακή μετάβαση, με εστίαση στην κυκλική οικονομία, στις καθαρές τεχνολογίες, στην ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία στην έρευνα.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η “Σύνοδος ανέδειξε τη βαθιά στρατηγική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας, με κοινό στόχο την προώθηση ανοιχτών αγορών, δίκαιου εμπορίου και σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, ενώ όπως έγινε γνωστό το 2026 θα ξεκινήσει ο πρώτος κοινός Διάλογος Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Σύνοδος ανέδειξε τη βαθιά στρατηγική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας, με κοινό στόχο την προώθηση ανοιχτών αγορών, δίκαιου εμπορίου και σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κόντρα Δούκα – Μπακογιάννη για τα πατίνια
- ΕΥΔΑΠ: Επέκταση της αρμοδιότητάς της σε Εύβοια, Βοιωτία και Φωκίδα
- FLEXOPACK: 21 στελέχη συμμετείχαν στο Stock Option Plan
- Αλλάζω θερμοσίφωνα: Αυξάνεται κατά 423 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα
- ΗΠΑ: Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Οκτώβριο για 8ο συνεχόμενο μήνα
- Dimand: Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ η Ξένια Καζόλη
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 2.000 μονάδων με άλμα 4,04% από τη ΔΕΗ
- Tesla: Νέα μεγάλη πτώση πωλήσεων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








