Απορρίπτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερβάλλοντα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα (στην φωτογραφία).
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η μεθοδολογία που επέλεξε η ΡΑΕ με τη σύγκριση των περιθωρίων κέρδους είναι λάθος, γιατί δεν αποτυπώνονται τα πραγματικά κέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί από τη χονδρεμπορική αγορά. Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής, προαναγγέλλοντας ότι θα γίνει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές. Ο κ. Φάμελλος αντιπρότεινε ως μέθοδο υπολογισμού των κερδών τη σύγκριση του πραγματικού κόστους των μονάδων με τη χονδρεμπορική τιμή. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι υπολογισμοί για την περίοδο αναφοράς, γιατί δεν τους αξιοποιήσατε;» Ο κ. Φάμελλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το πόρισμα της ΡΑΕ «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης», επέκρινε την παρέμβαση της κυβέρνησης, «δεν είναι εντολέας σας η κυβέρνηση», είπε, επισήμανε ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής έχει υπερακοντίσει ήδη τις εκπτώσεις που δόθηκαν από τους προμηθευτές, συνεπώς, δεν πρέπει να αφαιρεθούν και αμφισβήτησε ευθέως το ποσοστό των σταθερών τιμολογίων που προκάλεσαν, σύμφωνα με το πόρισμα, ζημία στην προμήθεια. «Η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τιμολογίων έχουν μετατραπεί σε κυμαινόμενα», είπε ο κ. Καστανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει καλέσει 12 παρόχους για το θέμα αυτό, συν άλλους 11 παρόχους, γιατί δεν τήρησαν το προβλεπόμενο από τον Κώδικα διάστημα των 60 ημερών, για την προειδοποίηση του καταναλωτή. «Λέτε από τη μία ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην αγορά, αλλά από την άλλη καλείτε για εξηγήσεις παρόχους. Κάτι δεν πάει καλά στη λογική». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε το άδειασμα, όπως το χαρακτήρισε, της ΡΑΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Δεν είναι 591 εκατ. ευρώ τα κέρδη, μας είπε χθες ο κ. Οικονόμου. Θα συνεχιστούν οι υπολογισμοί και θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Δεν τελειώσατε κ. Δαγούμα τους υπολογισμούς, συνεχίζονται;».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Με πέναλτι του Εμπαπέ η Γαλλία νίκησε τη σκληρή Παραγουάη
- Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα 112 για απομάκρυνση κατοίκων
- Ουναΐ on fire: Το Μαρόκο διέλυσε τον Καναδά και έκλεισε θέση στα προημιτελικά
- Επανεκλογή Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία του AfD
- Καλοκαίρι με γεμάτο πορτοφόλι οι Μητροπολίτες – Σε ισχύ οι νέοι μισθοί
- Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής: Μήνυμα εκκένωσης από το 112
- Ουκρανικό πλήγμα σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη, 850 χλμ. μακριά
- Η Αμερική γιορτάζει 250 χρόνια ανεξαρτησίας αλλά όχι για τη δημοκρατία της
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








