Επενδύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Βγαίνουν εκτός ή τροποποιούνται 108 έργα

Financialreport.gr

Στα έργα που πλέον δεν είναι εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «απρόβλεπτων νομικών ζητημάτων» περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής από τα Ανω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα

Μεταξύ των μέτρων που πλέον δεν είναι εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «απροσδόκητων καθυστερήσεων» που σχετίζονται με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνεται και αυτό των εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία, όπως η αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515. [ΙΝΤΙΜΕ]

Συνολικά 108 έργα απεντάσσονται ή τροποποιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την ελληνική κυβέρνηση να ζητάει, για κάποια από αυτά, καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος. Τα στοιχεία επεξεργάστηκε ο Παύλος Γερουλάνος, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας – Ταμείο Ανάκαμψης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για έργα που αφορούν από την πολιτική προστασία, την ενέργεια, την κοινωνική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση μέχρι έργα υποδομής και έργα αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel». Ενδεικτικά, οκτώ μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «απροσδόκητων καθυστερήσεων» που σχετίζονται με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων. Ανάμεσα σε αυτά είναι:
1) Η ολοκλήρωση όλων των υποέργων για την προστασία της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών.
2) Το ορόσημο 82 του μέτρου 16911 που αφορά την ολοκλήρωση του έργου εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία, όπως η αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515.
3) Η ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας.
4) Το ορόσημο που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου «Διαλειτουργικότητα και ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου».
Ανάμεσα στα έργα είναι και το ορόσημο του μέτρου 16827 που αφορά στη στρατηγική και πολιτικές για τη διακυβέρνηση δεδομένων στον δημόσιο τομέα και για τη διασφάλιση συμμόρφωσης με το GDPR. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών για υποέργα του ΒΟΑΚ όπως: Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος. Παράλληλα, στη λίστα των έργων εντοπίζονται και όσα δεν είναι πλέον εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «χαμηλότερης της αναμενομένης ζήτησης».

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο στόχος 90 στο μέτρο 16818 που αφορά την ολοκλήρωση του έργου «Υποδομές οπτικών ινών σε κτίρια», ενώ απαλείφθηκαν οι στόχοι για έργα που αφορούν π.χ. την ολοκλήρωση και στελέχωση τουλάχιστον 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παράλληλα, έξι μέτρα δεν είναι πλέον εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα». Για παράδειγμα πρόκειται για το έργο που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας με έναρξη λειτουργίας όλων των έργων αποθήκευσης ενέργειας έως 1.380 MW (συμπεριλαμβανομένου του έργου της Αμφιλοχίας), όπως πιστοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ.

Τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία θα «τρέξουν» προγράμματα 8 δισ. – Τα έργα που προβλέπονται
Στα έργα που πλέον δεν είναι εφικτά εν μέρει ή πλήρως λόγω «απρόβλεπτων νομικών ζητημάτων» περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής από τα Ανω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Πρόκειται για έργο που έχει παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω και αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, στη συγκεκριμένη λίστα εντοπίζονται και άλλα σημαντικά έργα, όπως η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας (με ολοκλήρωση για παράδειγμα προγραμμάτων πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις για τουλάχιστον 14.580 πρόσφυγες), καθώς και το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό φορολογικών και τελωνειακών αρχών. Παράλληλα συμπεριλαμβάνονται και ορόσημα για τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες «Daniel». Σημειώνεται πως οι συμβάσεις με τους αναδόχους για τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υπογράφτηκαν με καθυστέρηση, τον Απρίλιο του 2025. Επίσης, λόγω απρόβλεπτων νομικών ζητημάτων δεν είναι πλέον εφικτό μερικώς η πλήρως το ορόσημο 29 του μέτρου 16879 που αφορά στην ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε 700 δημοτικές ενότητες, των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης σε 50 δημοτικές ενότητες, οριοθέτησης οικισμών σε 50 δημοτικές ενότητες, χαρακτηρισμού δημοτικών οδών σε 120 δημοτικές ενότητες και ολοκλήρωση 5 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέτρο που αφορά στη θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια.

Εκτός από τα παραπάνω, η Ελλάδα ζήτησε την τροποποίηση μέτρων για την εφαρμογή «καλύτερων εναλλακτικών λύσεων», προκειμένου να «επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του μέτρου». Πρόκειται για το μέτρο που αφορά αστικές στρατηγικές αναπλάσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, αλλά και των εργασιών για υποδομές ποδηλασίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται και οι στόχοι 94, 95 του μέτρου 16778 που αφορά στη ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους, με ψηφιοποίηση τουλάχιστον του 90% των αρχείων και στα εννέα υποέργα. Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις έχουν ζητηθεί και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, πρέπει να επιτευχθούν στόχοι όπως η στήριξη της ψηφιοποίησης 100.000 ΜμΕ με χρηματοδότηση από σύστημα κουπονιών, η ολοκλήρωση υποδομής υπολογιστικού νέφους με χρηματοδοτική στήριξη 1.000 ΜμΕ, η αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών και 100.000 παλαιών συστημάτων POS. Τέλος, στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγεται και η οργανωτική μεταρρύθμιση στον σιδηροδρομικό τομέα και συγκεκριμένα η πλήρης ενοποίηση ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ/ΓΑΙΑΟΣΕ (κατά το τμήμα που αφορά το τροχαίο υλικό) και λειτουργία του ERTMS (ETCS, GSMR) στον σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ. Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η πλήρης ενοποίηση μέχρι το τέλος του 2025.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu