Τράπεζες

ΤΧΣ: Τρέχει και δε φθάνει για το deal UniCredit – Alpha Bank – Δεν ανακοίνωσε τιμή της προσφοράς που γνωρίζουν πολλοί

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας αναφέρει αυτά που ήταν γνωστά από το πρωί της Δευτέρας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας το ΤΧΣ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας αυτά που ήταν γνωστά από το πρωί της Δευτέρας σχετικά με την υποβολή πρότασης για την αγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank από την Unicredit. To ΤΧΣ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το τίμημα που προσφέρει η UniCredit αφήνοντας τις φήμες να οργιάζουν όταν ήδη υπάρχει γνώση του τιμήματος από αρκετούς που εμπλεκονται άμεσα ή έμμεσα στη συναλλαγή.

Το επόμενο βήμα που θα κάνει είναι να προσλάβει σύμβουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η UniCredit πιο κοντά στην Alpha Bank – Ευρεία συμφωνία και προσφορά για την αγορά των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγχώνευση θυγατρικών στη Ρουμανία, κοινή εταιρεία πώλησης χρηματο-ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και προσφορά για την αγορά των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ

Άγνωστο τι θα γίνει με τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία είναι σε αναστολή.

Το ΤΧΣ έπρεπε να ανακοινώσει το ύψος του τιμήματος για να γνωρίζει το ευρύ επενδυτικό κοινό την τιμή, όπως γίνεται με τις δημόσιες προτάσεις για λόγους διαφάνειας και για να αρθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Έτσι, θα υπάρχει η ίδια πληροφόρηση για όλους. Το τι θα πράξει το ταμείο, εάν δηλαδή πουλήσει ή όχι σε αυτή την τιμή είναι άλλη υπόθεση και θα κάνει όπως οφείλει την αξιολόγησή του ακολουθώντας  την διαδικασία που έχει ορίσει με την πρόσληψη συμβούλου κλπ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η UniCredit S.p.A υπέβαλε την 23/10/2023, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτόκλητη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση 211.138.299 κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. δια της πώλησης πακέτου μετοχών, επιβεβαιώνει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, η Unicredit προτείνει η Συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) σύμφωνα με τα άρθρα 2.3.8 επ. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών 2 (Μέθοδος 6-1 : Απλό πακέτο) και οι Μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαίως συμφωνημένης συμβάσης αγοράς μετοχών που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η UniCredit δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε οικονομοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η Συναλλαγή θα υπόκειται σε όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις, στο βαθμό που απαιτούνται. Η Συναλλαγή δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση και η UniCredit έχει δηλώσει ότι διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση των Μετοχών σε μετρητά.

Σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010 του ΤΧΣ και τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΤΧΣ, πριν από οποιαδήποτε διάθεση, το ΤΧΣ πρέπει να διορίσει σύμβουλο διάθεσης κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Νόμου του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη σύμφωνα με το παράρτημα Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με τον διορισμό του Συμβούλου Διάθεσης που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο του ΤΧΣ εισηγείται μεταξύ άλλων την δομή οποιασδήποτε συναλλαγής διάθεσης, θα περιγραφούν οι λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Συναλλαγής, που αναμένεται να είναι σύμφωνα με την παράγραφο i) του Παραρτήματος Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με την επιφύλαξη της εισήγησης του Συμβούλου Διάθεσης, εφόσον εγκριθεί από τα μέρη, η Συναλλαγή αναμένεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο χρονοδιάγραμμα. Η Πρόταση προβλέπει μια αρχική περίοδο ισχύος, η οποία μπορεί να παραταθεί κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των μερών λαμβάνοντας υπόψιν τα ως άνω.

Σημειώνεται ότι η Συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Περαιτέρω ανακοίνωση θα γίνει όπως και όταν απαιτείται.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu