Ο υπ. Άμυνας έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει χρήση του δανεισμού του προγράμματος «SΑFE» της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά ο πρωθυπουργός τον άδειασε καθώς θέλει να στηρίξει το εργοστάσιο του επιχειρηματία στο Βόλο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου μέσα από ανάρτησή του ότι η χώρα μας θα καταθέσει επισήμως πρόταση για ένταξη στον μηχανισμό «SAFE » (Security Action For Europe) της ΕΕ, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Το παράδοξο στην ανακοίνωση της απόφασής του πρωθυπουργού είναι ότι ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δεν συμφωνεί!
Να εξηγήσουμε εδώ ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνεται στην Λευκή Βίβλο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων έως 150 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν ως δάνεια στα κράτη-μέλη προκειμένου να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες μέσω κοινών προμηθειών, προβλέπει ότι τα δάνεια αυτά θα έχουν μέγιστη διάρκεια 45 ετών και 10ετή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου. Επίσης, ως προϋπόθεση για την πρόσβασή τους στα νέα δάνεια, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν τουλάχιστον το 65% των οπλικών συστημάτων τους από προμηθευτές στην ΕΕ, ή συμβατούς, όπως είναι η Νορβηγία ή η Ουκρανία. Η κατανομή των κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση, χωρίς προκαθορισμένο κριτήριο κατανομής.
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του SAFE.
Ο υπουργός Άμυνας, μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 22 Ιουλίου δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό SAFE για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς πρόκειται για μηχανισμό δανεισμού που απαιτεί διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο η Ελλάδα προτιμά να αξιοποιήσει μέσω άλλων διατάξεων, όπως η ρήτρα διαφυγής του προγράμματος ReArm – που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και μικρότερη επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος.
Πέραν τούτου, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διαμορφώσει σαφές πλαίσιο διαχείρισης και συμμετοχής, καθώς μέχρι τώρα απουσιάζει οποιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός ή φορέας με αντικείμενο τον συντονισμό της αμυντικής βιομηχανίας με τα νέα αυτά προγράμματα, ώστε τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν σε καλά σχεδιασμένες επενδύσεις με υψηλό αναπτυξιακό αποτύπωμα, όπως έργα υποδομών, ενέργειας και έρευνας και καινοτομίας, προκειμένου να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας και να δημιουργηθεί μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη παραγωγική βάση συνολικά.
Όμως όλα αυτά τα επιχειρήματα της ένστασης Δένδια, σκοντάφτουν σε ένα όνομα: Ευάγγελος Μυτιληναίος και στην υπόσχεση που του έδωσε ο πρωθυπουργός στις 5 Ιουνίου, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Metlen στο Βόλο, ότι «τα ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες». Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μαγνησία τότε ο κ. Μητσοτάκης, ξεναγήθηκε στις γραμμές παραγωγής από τον επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελο Μυτιληναίο και ενημερώθηκε για τη νέα επένδυση της εταιρείας στην αμυντική βιομηχανία.
«Πρέπει να σας πω ότι είμαι εξαιρετικά εντυπωσιασμένος από τη σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται εδώ στον Βόλο από τη Metlen, η οποία εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα της άμυνας, πλην όμως πρόσφατα και με αφορμή τις πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πήρε τη στρατηγική απόφαση να επεκτείνει ουσιαστικά την επενδυτική της δραστηριότητα και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων, από τους 350 που είναι σήμερα, σε παραπάνω από 1.000 ελπίζουμε εντός των επόμενων δύο ετών», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
«Αγοράζαμε συστήματα από το εξωτερικό, δεν υπήρχε ουσιαστική συμπαραγωγή και κυρίως δεν υπήρχε μεταφορά τεχνογνωσίας, έτσι ώστε να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επενδύουμε σε αμυντικά συστήματα, τα οποία να μπορούμε στη συνέχεια να εξάγουμε. Αυτά όλα αλλάζουν. Με το νέο μας αμυντικό δόγμα απαιτούμε τουλάχιστον 25% συμπαραγωγή σε κάθε μεγάλη αμυντική προμήθεια η οποία θα δρομολογείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και προφανώς θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες, τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες, πόσο μάλλον τις εταιρείες οι οποίες ήδη έχουν παρουσία στον τομέα της άμυνας, να επενδύσουν πιο δυναμικά, να συμπαράγουν οπλικά συστήματα τα οποία χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα να εξάγουν και το προϊόν της παραγωγής που θα γίνεται εδώ στον Βόλο και σε άλλες αγορές».
Αναμένουμε την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας – αν υπάρξει – και αν θα διατυπώσει ξανά τις ίδιες αιτιάσεις ή τουλάχιστον την άρση των αιτιάσεων…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Premia Properties: Κτύπησε το καμπανάκι για τις νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η συμφωνία Τραμπ – ΕΕ για τους δασμούς έφερε απώλειες
- Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- EXAE: Άλμα καθαρών κερδών 43,6% στα 13,5 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
- Τα γυρίζει ο Δένδιας ως προς τα δάνεια που θα πάρουμε από το SAFE για εξοπλισμούς
- Χρηματιστήριο: Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα με επιστροφή στις 1.950 μονάδες – Άλμα 3,58% από ΕΥΔΑΠ
- Επίθεση Μπέου στη Ζέττα Μακρή, με υπόνοιες για λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του ΥΠΟΜΕ Χρίστου Δήμα
- Wall Street: Προς νέα ρεκόρ S&P 500 – Nasdaq μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για τους δασμούς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις