Η απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας προετοιμάζει την παγκόσμια αγορά για παρόμοιες ενέργειες από άλλους προμηθευτές
Η απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού εκ μέρους της Ινδίας αφήνει ένα κενό παγκόσμιας προσφοράς 10 εκτομμυρίων τόνων και προετοιμάζει την παγκόσμια αγορά για παρόμοιες ενέργειες από ανταγωνιστές προμηθευτές για να αποφευχθούν πιθανές εγχώριες ελλείψεις. Ολο αυτό το γαϊτανάκι πυροδοτεί ανησυχίες για νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Σύμφωνα με το Reuters oι τελευταίοι περιορισμοί της Ινδίας είναι σχεδόν πανομοιότυποι με αυτούς που επέβαλε το 2007 και το 2008, λένε οι αναλυτές, γεγονός που προκάλεσε ένα ντόμινο καθώς πολλές άλλες χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να προστατεύσουν τους τοπικούς καταναλωτές.
Αυτή τη φορά ο αντίκτυπος στις προμήθειες και τις τιμές θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σαρωτικός, καθώς η Ινδία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού σε σύγκριση με μερίδιο περίπου 22% πριν από 15 χρόνια, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες εξαγωγής ρυζιού όπως η Ταϊλάνδη και η Ταϊλάνδη και η Βιετνάμ να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
«Η Ινδία είναι τώρα πολύ πιο σημαντική για το εμπόριο ρυζιού από ό,τι το 2007 και το 2008. Η απαγόρευση της Ινδίας τότε ανάγκασε άλλους εξαγωγείς να εφαρμόσουν παρόμοιους περιορισμούς ως αποτέλεσμα ντόμινο. “, δήλωσε ένας έμπορος δημητριακών με έδρα το Νέο Δελχί με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο αντίκτυπος στις τιμές των βασικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο ήταν γρήγορος, αγγίζοντας τα υψηλά 15ετίας, αφού η Ινδία εξέπληξε τους αγοραστές τον περασμένο μήνα, επιβάλλοντας απαγόρευση στις πωλήσεις λευκού ρυζιού ευρέως καταναλωτικού μη μπασμάτι για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών. Το Νέο Δελχί είχε ήδη περιορίσει τις προμήθειες σπασμένου ρυζιού χαμηλότερης ποιότητας το 2022.
Οι περιορισμένες προμήθειες κινδυνεύουν να αυξήσουν περαιτέρω την τιμή του ρυζιού και τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων, πλήττοντας τους φτωχούς καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική, δήλωσαν αναλυτές και έμποροι. Οι εισαγωγείς τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένες προμήθειες που προκαλούνται από ασταθείς καιρικές συνθήκες και διακοπές στις αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα
«Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και άλλες εξαγωγικές χώρες είναι έτοιμες να ενισχύσουν το παιχνίδι τους, όλα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που προέρχεται από το έλλειμμα της Ινδίας», δήλωσε ο Nitin Gupta, ανώτερος αντιπρόεδρος της Olam Agri India, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο. .
“Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός στην πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα για εξαγωγές. Αυτός ο περιορισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για άνοδο των τιμών σε άλλες προελεύσεις, θυμίζοντας το αξιοσημείωτο ράλι τιμών που είδαμε το 2007/08.”
Το 2008, οι τιμές του ρυζιού έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 1.000 δολάρια ανά τόνο αφού η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Βραζιλία και άλλοι μικροί παραγωγοί περιόρισαν τις εξαγωγές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τσιάρας στη Βουλή: Αρχές του 2025 η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών
- Γερμανία: Σερ αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μικρές απώλειες, σε μια καλή εβδομάδα
- Κιλκίς: Νεκρός ο οδηγός του οχήματος που παρασύρθηκε από τρένο
- Κίμπερλι Γκιλφόϊλ: «Εμπνέομαι από τη διαρκή οικονομική δύναμη της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας»
- Κομισιόν: Παράταση του «Ηρακλής» για τα «κόκκινα δάνεια» έως τις 30 Ιουνίου 2025
- Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους πληγέντες των πρόσφατων πλημμύρων
- Μητσοτάκης: «Θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο και στις εκλογές του 2027»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις