Οικονομία

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): «Οι τράπεζες εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ με υψηλότερο κόστος»

Financialreport.gr

Ο Αναπτυξιακός Νόμος έχει σημεία που χρειάζονται επανεξέταση, είπε, ενώ ζήτησε μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία τιμωρεί τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις

«Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά, όμως οι ανησυχίες παραμένουν και εντείνονται», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν – Business Pulse», μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB Δημήτρη Μαύρο.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους το 2025 και περισσότερες από τις μισές θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους περιορίστηκε εφέτος σε 4 % από 9 % πέρυσι. Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την κατάσταση της χώρας, ωστόσο οι προβληματισμοί για το μέλλον αυξάνονται.

Ειδικά για το θέμα των μισθών, ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι αποτελούν την κύρια αιτία για τη χαμηλή αγοραστική δύναμη (και δεν είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων) και η αιτία για τους χαμηλούς μισθούς είναι η χαμηλή παραγωγικότητα. «Έχουμε παραγωγή 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας έναντι 80 στη Γερμανία και 151 στη Δανία. Αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή».

«Δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί σε πραγματικούς όρους. Δεν θα αυξηθούν αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μας δώσουν καλύτερες μορφές ευελιξίας και εμείς να τους δώσουμε καλύτερους μισθούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που εντοπίζουν οι επιχειρήσεις σχετίζονται κυρίως με τρία ζητήματα:

-Τον κίνδυνο καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων. “Έχουμε αργούς ρυθμούς, για παράδειγμα στη δικαιοσύνη. Σωστά η κυβέρνηση επισημαίνει ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στον τομέα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η οποία επίσης οφείλεται στο ότι έγιναν πραγματικές μεταρρυθμίσεις”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

-Το διεθνές περιβάλλον όπου επικρατεί μεγάλη ρευστότητα

-Την κλιματική κρίση η οποία συνιστά σημαντική απειλή για την αγροτική παραγωγή.

Η έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύει ως πιο ευάλωτες όχι τις μικρές αλλά τις μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες (όσες απασχολούν πάνω από 100 εργαζόμενους) εμφανίζονται πιο αισιόδοξες αλλά και πιο ανθεκτικές, ακολουθούμενες από τις μικρές (10-49 εργαζόμενοι) και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 9 εργαζόμενοι). Πιο ευάλωτες και απαισιόδοξες δηλώνουν οι μεσαίες (50-99 εργαζόμενοι). «Χρειάζονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις αλλά και να δημιουργηθεί η αντίστοιχη κουλτούρα. Το περιβάλλον είναι πολύπλοκο και οι μεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να το παρακολουθήσουν γιατί δεν έχουν την ευελιξία των μικρών, ούτε τις αντοχές των μεγάλων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την έρευνα τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία, το κόστος της ενέργειας, η φορολογία των επιχειρήσεων, η γραφειοκρατία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η έλλειψη προσωπικού και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και υπάρχουν θετικές προθέσεις, όμως υπάρχουν και κρίσιμα σημεία που χρειάζονται επανεξέταση. «Ο Αναπτυξιακός είναι ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μόνο το πλαίσιο. Οι ουσιαστικοί όροι καθορίζονται από τα επί μέρους καθεστώτα».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την επιστροφή του ελέγχου των υπαγωγών στο κράτος. «Κάναμε βήματα προόδου με το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), αλλά τώρα επιστρέφουμε σε χρονοβόρες διαδικασίες. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις και λίγοι υπάλληλοι για να τις αξιολογήσουν», ανέφερε. Ως παράδειγμα έφερε το καθεστώς της βιομηχανίας, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, αλλά οι πρώτες επιχειρήσεις ενημερώθηκαν τον Ιανουάριο του 2025. «Δηλαδή με καθυστέρηση 22 μηνών. Αυτό δεν συνάδει με τις ταχύτητες που απαιτεί η επιχειρηματικότητα σήμερα», τόνισε.

Αναφορικά με τα θέματα χρηματοδότησης ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις λένε δεν έχουμε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες, παρότι έχουν αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ με υψηλότερο κόστος». Παράλληλα, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι περίπου το 1/3 των ΜμΕ έχει εκκρεμότητες με κόκκινα δάνεια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρηματοδότησή τους. «Η επιχειρηματικότητα δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία», τόνισε.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στη φορολογία των επιχειρήσεων, είπε ότι ο ΣΕΒ ζητά την άρση συγκεκριμένων επιβαρύνσεων που θεσπίστηκαν την περίοδο της κρίσης. «Η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά είναι άδικη και επιβαρυντική για τις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ ζήτησε μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία όπως ανέφερε τιμωρεί τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Τέλος, για την κάρτα εργασίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΕΒ από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. «Ήμασταν εξαρχής υπέρ της διαφάνειας και της νόμιμης καταβολής των αποδοχών. Η κάρτα εργασίας συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε νόμιμες και παράνομες επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι παραμένει κρίσιμη η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στα τεχνικά επαγγέλματα. «Η κατάργηση των τεχνικών σχολών έχει αφήσει τεράστιο κενό» είπε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu