Τουρισμός

Θερινή σεζόν 2024 ξανά με ελλείψεις: Πάνω από 80.000 οι κενές θέσεις εργασίας

Από αυτές οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση

Παρότι βρισκόμαστε πλέον στις αρχές της φετινής θερινής σεζόν, ήδη καταγράφονται ελλείψεις στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες στην πορεία των επόμενων μηνών.

Ειδικότερα, σε πάνω από 80.000 υπολογίζει τις συνολικά τις κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου επισιτισμού – τουρισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ),  τη στιγμή που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενόψει της θερινής σεζόν και των αυξημένων αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως θα είναι μια καλή σεζόν από την άποψη αφίξεων και εσόδων. Δυστυχώς το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια ομαλή σεζόν ενώ τα πρώτα δείγματα εργοδοτικής παραβατικότητας έκαναν την εμφάνιση τους».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, οι 80.000 κενές θέσεις επιβεβαιώθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. «Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε φέτος θα είναι δυσανάλογες με το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι επισκέπτες μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως φέτος η χώρα μας θα είναι πιο ακριβή κατά σχεδόν 30%. Η εντατικοποίηση της δουλειάς όσων θα εργαστούν φέτος θα χτυπήσει κόκκινο» αναφέρεται από τα στελέχη του κλάδου.

Οι προτάσεις 

Οι προτάσεις της ΠΟΕΕΤ για την ανάσχεση αυτής της κατάστασης, η οποία συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, είναι η επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, η επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία όπως ίσχυε τις προηγούμενες 10ετίες, αλλά και η υπαγωγή των γυναικών εποχικά εργαζομένων στο επίδομα μητρότητας όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, καλούν σε πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων και αναπροσαρμογή των μισθών προς τα πάνω. «Καλούμε την Πολιτεία και τους εργοδότες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν γίνουμε διεθνώς ρεζίλι! Με τα καθαρά ετήσια έσοδα 7.100 δεν μπορεί να ζήσει κανένας!» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Πλατφόρμα από ΔΥΠΑ για «ταυτοποίηση» θέσεων εργασίας από εργοδότες – εργαζόμενους 

Από την πλευρά της η πολιτεία μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) – όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο insider.gr o διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης – ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, την «JOBMATCH», μέσω της οποίας θα γίνεται η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.

Θα δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού να διασυνδεθούν άμεσα με τους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Βάσει του σχεδιασμού, ο υποψήφιος εργαζόμενος, αφού κατεβάσει δωρεάν τη σχετική εφαρμογή από το App Store ή το playstore, θα σκιαγραφεί το προφίλ του.

Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που επιθυμεί να απασχοληθεί, ο εργαζόμενος θα καθορίζει το ωράριο, την περιοχή και το εύρος του μισθού. Αντίστοιχα, οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα «ταυτοποίηση» με τον εργαζόμενο στη θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάσει της περιοχής που δραστηριοποιούνται, του εύρους των αμοιβών που είναι διατεθειμένοι να δώσουν και τα προσόντα που αναζητούν. Εφόσον υπάρξει αντιστοίχιση εργαζόμενου με εργοδότη, άμεσα θα κλείνεται ραντεβού για συνέντευξη, είτε μέσω βιντεοκλήσης είτε τηλεφωνικά.

Η νέα αυτή εφαρμογή από τη ΔΥΠΑ θα αφορά τόσο τους κλάδους προσωρινής όσο και μόνιμης εργασίας σε εστίαση και τουρισμό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu