Στον Κήπο της Άμμου στη Νέα Παραλία, ο νέος πολιτιστικός χώρος του δήμου δημιουργήθηκε με δωρεά του Ομίλου AVAX και αφιερώνεται στη μνήμη της Μένης Λυσαρίδου
Έναν νέο χώρο συνάντησης με την τέχνη αποκτά η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη, που δημιουργήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου AVAX, βρίσκεται στον Κήπο της Άμμου και εντάσσει την καλλιτεχνική δημιουργία στην καθημερινή διαδρομή κατοίκων και επισκεπτών στο παραλιακό μέτωπο.
Το γυάλινο περίπτερο, συνολικής επιφάνειας 78 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιάστηκε με βασικό χαρακτηριστικό τη διαφάνεια. Οι γυάλινες όψεις του επιτρέπουν στα έργα που θα φιλοξενούνται να είναι ορατά και από τον περιβάλλοντα χώρο, προσφέροντας στους περαστικούς τη δυνατότητα οπτικής επαφής με τις εκθέσεις όλο το 24ωρο.
Στο εσωτερικό, 15 κινητά συρόμενα πάνελ επιτρέπουν την αναδιάταξη του χώρου ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έκθεσης. Η πινακοθήκη διαθέτει σύγχρονα συστήματα φωτισμού, κλιματισμού και ασφάλειας, καθώς και υποδομές για την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη, και του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα. Ο δήμαρχος εξέφρασε την προσδοκία ότι οι Θεσσαλονικείς θα αγκαλιάσουν και θα προστατεύσουν τον νέο χώρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά της AVAX και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αντίστοιχες συνεργασίες στην πόλη.
Η Γυάλινη Πινακοθήκη αφιερώνεται στη μνήμη της Μένης Λυσαρίδου. Κατά την ομιλία του, ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα της, θυμίζοντας και την παλαιότερη συνεργασία τους.
Τη σύνδεση του νέου χώρου με την καθημερινή ζωή της πόλης υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Βασίλης Γάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος του δήμου είναι να φέρνει τον πολιτισμό στα σημεία όπου βρίσκεται ήδη ο κόσμος.

Από την πλευρά του Ομίλου AVAX, ο εντεταλμένος σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΕΤΕΘ, Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, παρέλαβε τιμητική πλακέτα για τη δωρεά. Στην τοποθέτησή του συνέδεσε την πρωτοβουλία με τη μακρόχρονη παρουσία του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας την ιστορία 65 χρόνων της θυγατρικής ΕΤΕΘ στην πόλη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνέχιση της υποστήριξης δράσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού, καθώς και στη σχέση του ομίλου με τον συλλέκτη σύγχρονης τέχνης και βασικό μέτοχό του, Δάκη Ιωάννου.
Σύμφωνα με τον όμιλο, η δωρεά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών, το οποίο περιλαμβάνει την υποστήριξη νέου μεταπτυχιακού προγράμματος Μηχανικών στο ΑΠΘ για 35 φοιτητές, την πενταετή στήριξη του ανασκαφικού προγράμματος Keros Project και την υποστήριξη της 9ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Με τη θέση και τον σχεδιασμό της, η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη προσθέτει έναν νέο πολιτιστικό προορισμό στη Νέα Παραλία, δίνοντας στην τέχνη παρουσία μέσα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Lidl House Athens: Ένα νέο «σπίτι» για τη γαστρονομία, τη γνώση και τη βιωσιμότητα
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος με αντίδραση Allwyn και αισθητή πτώση τζίρου
- ΗΠΑ: Επιβράδυνση στις υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο, εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές
- Kτήριο «Ασάνη» στην Κέρκυρα: Υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης 30 ετών με την KONTOS CONCREATE
- Wall Street: Κέρδη για Nasdaq και S&P 500, σε αρνητικό έδαφος ο Dow
- ΕΕ: Σχέδιο περιορισμού των αγροτικών επιδοτήσεων προς την Ουκρανία ακόμη και μετά την ένταξη
- Υεμένη: Κυβερνητική προέλαση στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, σφοδρές μάχες γύρω από την Ταΐζ
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 06 – 10 – 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








