Οι μεγάλες πυρκαγιές θα μας απασχολούν όλο το χρόνο
Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στο ΕΡΤNews με αφορμή τις πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες όλη την εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους.
«Διαπιστώνουμε είναι ότι οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε καταστροφικές πυρκαγιές ακόμη και εκτός της κανονικής αντιπυρικής περιόδου», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Λαγουβάρδος.
Τόνισε πως η Καλιφόρνια έχει ένα κλίμα το οποίο προσομοιάζει με το δικό μας. «Η αντιπυρική περίοδος είναι περίπου ίδια όπως η δική μας από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, με μια αιχμή τον Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και όμως βλέπουμε τέτοιες τεράστιες πυρκαγιές τελείως εκτός της αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς αυτό αρχίζουμε και το βλέπουμε και στη χώρα μας. Αυτό είναι το ανησυχητικό», είπε.
Τόνισε μάλιστα πως μπορεί να έχουμε αντιπυρική περίοδο όλο το χρόνο. «Αυτό είναι όπως αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ ανησυχητικό, γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι μια τεράστια καταστροφή, οικονομική και οικολογική», εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.
Καταρχάς, η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Δεν κάνει η κλιματική αλλαγή όλες τις πυρκαγιές, γιατί πάντα είχαμε, αλλά αυτή η επέκταση της, είναι κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στις παρατεταμένες περιόδους ζέστης, ξηρασίας», είπε.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, «πιθανότατα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, η “πυρόκαινος” που οι μεγάλες πυρκαγιές θα μας απασχολούν όλο το χρόνο, για κάθε εποχή».
Επομένως, τόνισε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε φωτιές και νωρίτερα και αργότερα, μέσα στην εποχή.
Όσο για την «επόμενη ημέρα» από τις πυρκαγιές αυτές, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως, «είναι πάρα πολύ επιβαρυντική. Θα είναι μια περιοχή κατεστραμμένη. Το βλέπουμε και εδώ στην Πεντέλη. Κατεστραμμένες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά που είχαμε τον Αύγουστο. Επομένως υποβαθμίζεται σοβαρά η ζωή των ανθρώπων γύρω από τις περιοχές όπου έχουμε μεγάλες πυρκαγιές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Exxon: Πετρελαϊκός γίγαντας 80 δισ. δολαρίων βάζει τέλος στον πόλεμο με το Καζακστάν
- Ανθεκτική η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ – Επιτάχυνση της παραγωγικότητας στο β΄ τρίμηνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη και νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον Stoxx 600
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Στρατηγικός ρόλος στο Great Sea Interconnector μέσω του ΑΔΜΗΕ
- CrediaBank: Στα 23 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο, αυξημένα κατά 368%
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Στο στόχαστρο της Γερουσίας ο Φάουτσι: Παραπομπή για περιφρόνηση του Κογκρέσου
- ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Ενημέρωση σχετικά με την εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








