Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους μετόχους έναντι των ίδιων
Από πολλές πλευρές τα τελευταία χρόνια τονίζεται ότι μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ηγετικές ομάδες των εταιρειών σήμερα είναι η προσέλκυση ταλέντου στις ομάδες τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία REBORRN σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών, στη χώρα μας ανάμεσα στις πιο συχνές επιλογές προκλήσεων που επέλεξαν οι εργαζόμενοι είναι το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά, κατά 72,3%, το σκεπτικό των αποφάσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, κατά 67.7% και ότι ακούγονται μόνο όσοι είναι πιο εξωστρεφείς (63.1%).
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους μετόχους έναντι των εργαζομένων, σε ποσοστό 60%, ότι υποχρεώνονται να λειτουργούν σαν όλα να είναι επείγοντα, κατά 59.2%, ενώ ως σημαντικό στοιχείο τονίζουν ότι οι ομάδες λειτουργούν σαν κλειστά συστήματα και δεν υπάρχει διαφάνεια μεταξύ τους, κατά 54.6%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η επιλογή «Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά» επιλέχθηκε από το 62% των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος της έρευνας, δηλαδή και στις τρεις αγορές, σχηματίζοντας έτσι την πιο συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα.
Μάλιστα, τα 2/3 των συμμετεχόντων της έρευνας που επέλεξαν αυτή την πρόκληση προέρχονται από την Ελλάδα, εγείροντας ανησυχίες και έντονους προβληματισμούς για το τρόπο που οι εταιρείες διαχειρίζονται το ταλέντο τους στην χώρα μας.
Μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι οι προκλήσεις των εργαζομένων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η κυρίαρχη επιλογή ήταν η «Έλλειψη αναγνώρισης», σε αντίθεση με τις άλλες δύο αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετεί πρώτη την επιλογή «Λειτουργούμε σαν όλα να είναι επείγοντα» ενώ η Νότια Κορέα την πρόκληση «Δεν είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων», με το κάθε δείγμα να δίνει διαφορετική προτεραιότητα στις υπάρχουσες επιλογές.
Επίσης, οι νέοι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που προτεραιοποιούν ως προκλήσεις τα ζητήματα στρατηγικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του, το ηλικιακό group 25-34 στο σύνολο του δείγματος επέλεξε ως βασικό προβληματισμό ένα θέμα στρατηγικής που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, η επιλογή «οι υποκειμενικές απόψεις προτεραιοποιούνται σε σχέση με τα αντικειμενικά δεδομένα» έρχεται πρώτη στην κλίμακα σημαντικότητας για τους νέους.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι απόψεις των εργαζομένων και της ηγεσίας των εταιρειών αναφορικά με την καινοτομία διαφέρουν. Η έρευνα ανέδειξε ότι η σημαντικότερη πρόκληση στον τομέα της καινοτομίας για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί η «αδυναμία πειραματισμού» ή «ο φόβος αποτυχίας», όπως συχνά πιστεύουν οι εταιρικές ηγεσίες, αλλά η «αδυναμία υλοποίησης των υφιστάμενων πλάνων» εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς προσεγγίζουν οι εταιρείες την στρατηγική καινοτομίας τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
- Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά
- Ειρωνεία Τραμπ για Πάουελ (FED): «Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τα επιτόκια»
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις