Επιχειρήσεις

Tί πλήγωσε τη Sonoco στην Ελλάδα: Η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της μητρικής

Ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, την ώρα που τα τελευταία χρόνια γίνονταν προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους

Κανονικά θα λειτουργεί μέχρι να ολοκληρώσει τελικά τον κύκλο ζωης της στην Ελλάδα στα τέλη Μάϊου η εταιρεία χαρτοσυσκευασίας Sonoco Hellas, τα στελέχη της οποίας τις προηγούμενες ημέρες έκαναν γνωστό στους εργαζόμενους την πρόθεση διακοπής των εργασιών στις δύο μονάδες του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης λόγω αυξημενου ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες θα διατηρηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, το γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SONOCO Ελλάς Α.Ε.: “Λουκέτο” στις μονάδες της σε Σταυροχώρι Κιλκίς και Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους παύση λειτουργίας στις 31 Μαΐου λόγω ενεργειακού κόστους

Παρόλαυτα, η προσπάθεια του financialreport.gr να προσεγγίσει κάποιον από τη διοίκηση απέβη άκαρπη, καθώς δεν υπήρχε κάποιος στην εταιρεία για να επιβεβαιώσει το κλείσιμο των μονάδων, αλλά και το τί μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από περικοπές και αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τους 98, κυρίως σε τομείς της διοίκησης και της παραγωγής.

Ωστόσο, μετά από επικοινωνία του financialreport.gr με το σωματείο εργαζομένων επιβεβαιώθηκε η διακοπή λειτουργίας των μονάδων και όπως αναφέρθηκε μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τους κοινοποιηθεί πιο συγκεκριμένα η διαδικασία των αποζημιώσεων, με δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται στην εταιρεία πάνω από δεκαετία.

Πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρονται από εκπροσώπους του σωματείου, δεν υπήρχε κάποια προηγούμενη ένδειξη για την συγκεκριμένη έκβαση που θα σήμαινε το τέλος λειτουργίας των δύο μονάδων, ενώ γενικά τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υλικών μέσω ανακύκλωσης κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο βαρίδι.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Sonoco, η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.

Το ιστορικό της εταιρείας

Η ιστορία της εν Ελλάδι Sonoco αγγίζει σχεδόν τα 50 χρόνια.

Η Conitex Sonoco Ελλάς δραστηριοποιείται στον χώρο της χάρτινης συσκευασίας από το 1976 ως ΕΒΙΕΝ Α.Ε., ενώ το 1998 εξαγοράστηκε από την Conitex Sonoco, η οποία εδώ και 25 χρόνια παρείχε υπηρεσίες στο χώρο του χαρτιού και της χάρτινης συσκευασίας με εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Ταιβάν, Ισπανία, και Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 η Conitex Sonoco επέκτεινε τις δραστηριότητες μπαίνοντας και στο χώρο της εύκαμπτης συσκευασίας.

Το 2012 προχώρησε στην εξαγορά της Αμερικανικής BULK SAK International, στοχεύοντας σε εξειδικευμένα big bags για προϊόντα υψηλών απαιτήσεων όπως φάρμακα, τρόφιμα και χημικά, και συνέχιζε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας με στόχο την παγκόσμια αγορά, έχοντας την δυνατότητα να προμηθεύει εγχώριους και διεθνείς πελάτες μέσω του δικτύου πωλήσεων της στην Ευρώπη, Η.Π.Α. και Ασία.

Από τα τέλη του 2016 η Conitex Sonoco Ελλάς παρήγαγε χάρτινες γωνίες συσκευασίας για προστασία των εμπορευμάτων κατά την μεταφορά.

Οι τρεις πιο σημαντικοί τομείς παραγωγής της εταιρείας είναι η βιομηχανική συσκευασία, τα καταναλωτικά αγαθά και τα φαρμακευτικά αναλώσιμα.

Σημειωνεται οτι το κλείσιμο των μονάδων της Sonoco έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση για το κλείσιμο του εργοστασίου της Yioula στο Αιγάλεω, στο οποίο απασχολούνταν 170 εργαζόμενοι.

Η αιωνόβια, εισηγμένη, μητρική εξ Αμερικής

Την ώρα που το ελληνικό παράρτημα της Sonoco κλείνει, η αμερικανική μητρική Sonoco (NYSE: SON) συνεχίζει την πορεία της.

Η Socono ιδρύθηκε το 1899 και είναι κατασκευαστής καταναλωτικών, βιομηχανικών, υγειονομικών και προστατευτικών συσκευασιών.

Έχει παγκοσμίως 19.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 34 χώρες και η Sonoco εξυπηρετεί πολλές από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις χάρτινες συσκευασίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προφίλ της στο LinkedΙn: «Η Sonoco δεσμεύεται στη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων, υπηρεσιών και προγραμμάτων για τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τις κοινότητές μας».

Μάλιστα, η Sonoco συμπεριλήφθηκε ως μία από τις πιο θαυμαστές εταιρείες του Fortune στον κόσμο για το 2021, ενώ το ίδιο έτος συμπεριλήφθηκε στις 100 πιο βιώσιμες εταιρείες του Barron για τρίτη συνεχή χρονιά.

Εξάλλου, η Sonoco είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη μετοχή της μάλιστα να προτείνεται και από γνωστούς οίκους του εξωτερικού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu