Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί να καλύψει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας της Ε.Ε. και παράλληλα να διευκολύνει τις νόμιμες μεταναστευτικές ροές
Οι Βρυξέλλες θέλουν να δημιουργήσουν διαδικτυακή πλατφόρμα που θα συνταιριάζει ανοικτές θέσεις εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για να εργαστούν.
Η δεξαμενή ταλέντων της Ε.Ε., την οποία η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, περιέγραψε ως «Τinder για θέσεις εργασίας», θα συνδέει μετανάστες που αναζητούν δουλειά με τις κατάλληλες ανοικτές θέσεις εργασίας με βάση τα προσόντα τους.
Το σχέδιο αποσκοπεί να καλύψει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας της Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει το Euronews, η συμμετοχή στη δεξαμενή ταλέντων θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, ωστόσο οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι κίνητρα όπως η χρηματοδότηση για επαγγελματική κατάρτιση θα παρακινήσει τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν.
Η πλατφόρμα θα βασίζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα EURES, η οποία συνδέει ευρωπαίους εργαζόμενους με ανοικτές θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.
«Αυτή η δεξαμενή ταλέντων δεν αμφισβητεί την ικανότητα των κρατών μελών να καθορίζουν τις ποσοστώσεις για την εργατική μετανάστευση. Αποσκοπεί να διευκολύνει την εύρεση των κατάλληλων δεξιοτήτων, όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται» σημείωσε η Γιόχανσον.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ανεκμετάλλευτο εγχώριο εργατικό δυναμικό στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι αρκετό» υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Θα χρειαστούμε περισσότερη εργατική μετανάστευση» πρόσθεσε η κα. Γιόχανσον, σημειώνοντας ότι χωρίς τους 10 περίπου εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στην Ε.Ε. η οικονομία του μπλοκ θα «σταματούσε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΑΣ: Συνελήφθη γνωστή δημοσιογράφος σε έλεγχο αλκοτέστ για απειλή για εξύβριση
- Μάνδρα: 8 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες
- “Τουρισμός για όλους 2025”: Eπιπλέον δικαιούχοι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού
- Standard & Poor’s: Νέα καθοριστική αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας
- ΔΥΠΑ: Εως 1.295 ευρώ το φετινό δώρο Χριστουγέννων για όσους εντάσσονται στο νέο επίδομα ανεργίας
- Κατάμεστο το Πολυτεχνείο: Μικροί και μεγάλοι άφησαν ένα λουλούδι στο προαύλιο (Βίντεο)
- Βόλος: Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος αμαξοστοιχία με 95 επιβάτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








