«Λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση και κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας της περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου, ατελώς και χωρίς αντάλλαγμα, στο ελληνικό δημόσιο», αναφέρει το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, υπάρχει και το άρθρο 12, στο οποίο μπαίνουν τίτλοι τέλους στις «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.».
Έτσι, για την ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.), η οποία συστάθηκε με το άρθρο 14 του προηγούμενου νομοσχεδίου του 2021 και εποπτεύεται από τον Υπουργό Τουρισμού, λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση και κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας της περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου, ατελώς και χωρίς αντάλλαγμα, στο ελληνικό δημόσιο. Το μη καταβληθέν ποσό του μετοχικού κεφαλαίου της δε, παραγράφεται και δεν αναζητείται.
Στην αρμοδιότητα των δήμων είχαν παραμείνει υπό προϋποθέσεις οι περισσότερες ιαματικές πηγές καθώς και οι λουτροπόλεις που λειτουργούν, μετά την ψήφιση του Ν.4875/2021, για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΙΠΕ ΑΕ).
Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, καθώς οι δήμοι κινδύνευαν να χάσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα βάσει του νομοσχεδίου, οι φυσικοί ιαματικοί πόροι και πηγές καθώς και οι εγκαταστάσεις τους και ο περιβάλλων των ιαματικών πηγών χώρος, επρόκειτο να περιέλθουν στην ιδιοκτησία της ΙΠΕ ΑΕ, με στόχο την αξιοποίησή τους.
Μετά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τους δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, άλλαξε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου και ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε ορίζει ότι οι ιαματικές πηγές παραμένουν στους δήμους, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του ειδικού σήματος λειτουργίας.
Όσοι δήμοι δεν είχαν τότε εκδώσει το ειδικό σήμα λειτουργίας και επιθυμούσαν να κρατήσουν τις εγκαταστάσεις, καλούνταν μέχρι 23 Ιουνίου 2022 να λάβουν απόφαση τα δημοτικά τους συμβούλια, με την οποία θα βεβαίωναν ότι θέλουν να αναπτύξουν την ιαματική πηγή τους και στη συνέχεια να συντάξουν οικονομοτεχνικές μελέτες επενδυτικών σχεδίων σε διάστημα τετραετίας και σε βάθος χρόνου δεκαετίας από τη μέρα της απόφασής τους, να εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες.
Τότε, το υπουργείο Τουρισμού θεωρούσε ανεπαρκή και ανίκανη την τοπική αυτοδιοίκηση για την ευόδωση οποιαδήποτε αναπτυξιακής προσπάθειας όπως αυτής στον τουρισμό ευεξίας (wellness tourism).
Πάντως, ούτως ή άλλως η πολυαναμενόμενη αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ιαματικών πηγών από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Σημειωτέον, ότι στη λίστα του υπ. Τουρισμού αναγράφονται 82 ιαματικές πηγές σε όλη τη χώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέχρι την κατανάλωση στα McDonald’s επηρέασε η πολιτική Τραμπ
- Επίθεση χάκερ και στα Harrods – Τρίτη βρετανική αλυσίδα που δέχτηκε κυβερνοεπίθεση
- Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για δηλώσεις του για τα αίτια της πυρόσφαιρας
- Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία
- Αποχωρούν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ο αναπληρωτής του
- Κικίλιας: Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τον διεθνή διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις